„20. ANTUNOVO U BATRINI“

840 0

BATRINA – U subotu, 22. lipnja, u organizaciji KUD-a „Šokadija“, u Batrini je održana tradicionalna, 20. po redu manifestacija „Antunovo u Batrini“. Počela je svetom misom u batrinskoj crkvi sv Antuna Padovanskog,

koju je slavio novokapelački župnik, vlč Goran Mitrović, a nazočni su bili članovi KUD-ova sudionika manifestacije. Poslije mise, kroz Batrinu i Novu Kapelu prošle su konjske zaprege, koje su svih 20. godina bile dio programa „Antunova“. Nositelj ovog dijela manifestacije bila je Konjogojska udruga vlasnika lipicanaca, „Slavonija“ iz Slavonskog Broda, a bili su ovdje i predstavnici konjogojske udruge hrvatskog hladnokrvnjaka „Slavonac“ iz Sl Broda, zatim Konjogojske udruge lipicanaca „Pleternica“ i Konjogojske udruge hrvatskog hladnokrvnjaka „Valis aurea“. Valja ovdje reći da tradicija konjskih zaprega u Batrini seže još u 1966. godinu, kada je povorku zaprega organizirao Batrinac, Žaver Lovrić, a u okviru tada popularne priredbe „Pismicama kroz Šokadiju“. Kasnije je povorku zaprega obnovio Josip Tomašić, a zaljubljenik u konje, te plemenite životinje i paradne zaprege danas je i Batrinac, Ivan Krolo. Na priredbi „Antunovo u Batrini“ sa zapregama ili među jahačima, do sada je sudjelovalo oko 35 vlasnika konja.

Program je nastavljen u novokapelačkom Hrvatskom domu, lijepim kulturno-umjetničkim programom. Posjetitelje je u dvorani pozdravio predsjednik KUD-a „Šokadija“ Batrina, Tomislav Dujić, a ovaj dio manifestacije otvorio je novi novokapelački načelnik općine, Ivan Šmit. Nastup KUD-ova pratili su i novoizabrani predsjednik Općinskog vijeća, Anto Žagrić, novokapelački župnik Goran Mitorivć i kapelan Augustin Tašić, časne sestre, predstavnici više kulturno-umjetničkih društava i domaći poklonici pjesme i folklora.

 

Kulturno-umjetnička udruga „Cernik“ predstavila se „Starim splitskim plesovima“ i prikazom običaja „Dodole“, KUD „Selište kostajničko“ izvelo je izvorne pjesme i plesove kostajničkog kraja, a zatim splet iz Moslavine, KUD „Godinjak“, koji je prije samo 5 mjeseci obnovio rad, predstavio se spletovima „Slavonija“ i „Podravina“.

 

Domaćina, KUD „Šokadiju“, predstavljali su dječja skupina, zatim ženska pjevačka, a folklorna je pokazala splet iz Međimurja.

 

Sve pohvale domaćinu i organizatoru, batrinskoj „Šokadiji“, za 20 godina kontinuiranog i kvalitetnog rada na očuvanju tradicije, pjesme i kola na ovim prostorima, a poglavito u Batrini, koja je kulturno-umjetničko društvo imala još davne, 1959. godine.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post