20 GODINA KAPELE SV. VINKA MUČENIKA U STARCIMA: Uređene stepenice i postavljeni rukohvati 

611 0

Tekst Franjo Samardžić, Foto Jakša Samardžić

 

STARO PETROVO SELO, 25. ožujak 2024. – Zahvaljujući Općini Staro Petrovo Selo i Župi Svetog Antuna Padovanskog  Staro Petrovo Selo uređene su stepenice i  postavljeni rukohvati na ulazu u kapelu sv. Vinka u  Starcima. 

Kako doznajemo od općinskog načelnika Nikole Denisa, nastavljajući  dobru suradnju s župom općina je osigurala i  doznačila  potreban novac, a velečasni Ivan Nikolić organizirao je radove. 

Podsjetimo. Kapela u Starcima najnovija je kapelica u petrovoselskoj župi. Izgradnja je započela 2002. godine, a završena 2003. godine u čast sv. Vinka mučenika.

Kapela veličine  12 puta 6 metara izgrađena je  zahvaljujući inicijativi Branka i Branke  Kulundžić i potpori petrovoselske župe i  Požeške biskupije te donatorima Zvonku Potniku, Mirku Đaniću, Peri Dumenčiću,  Antunu Zečeviću, tvrtki Marjanović iz Davora i drugima. Oni su osigurali zemljište i građevinski materijal.  Građevinske radove izvela je tvrtka „Kotorac“, a ostali radovi obavljeni su dobrovoljnim radom. Radovima je rukovodio Odbor na čelu s velečasnim Milivojem Kneževićem. 

Naslovnik kapele sv. Vinko izabran je zbog toga što se kapela nalazi među vinogradima, a vinogradari ga slave kao svog zaštitnika.  Nekada, dok su Starci bili selo s više od stotinu kuća i osnovnom školom,  a Starčani se nisu raselili, sv. Vinko se slavio kao zaštitnik sela i mjesni blagdan. Sveta se misa u kapeli služi na Vinkovo 22. siječnja. 

Od  njene izgradnje petrovoselski vinogradari i vinari tradicionalno 22. siječnja  svake godine  slave sv. Vinka, a nakon mise druže se,  orezuju prve trsove i  najavljuju novu vinogradarsku godinu. Okupljanje petrovoselskih vinogradara,  štovatelja vina i  Svetog Vinka, kao tradicionalnu manifestaciju organiziraju Općina Staro Petrovo Selo, općinska Turistička zajednica i Udruga vinogradara i voćara „Sveti Vinko“.

Related Post