IZDVOJENO S AKTUALNOG SATA GRADSKOG VIJEĆA: Treba li netko umrijeti ?!

2547 0

Može se desiti da u stanjima kao što su endem pluća, srčani i moždani udar i hipoglikemijski šok, kada je potrebna hitna liječnička intervencija, u zapadnom dijelu županije nema nadležnog liječnika

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 26. prosinca 2017. – Kada je izašao za govornicu vijećnik Igor Babić (SDP) rekao je da će postaviti delikatno pitanje.

Radi se o tome, kazao je, da Opća bolnica u Novoj Gradiški nema više neurološkog odjela. Dopisom je obavijestila i upozorila Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije da zbog nedostatka specijalističkog kadra nije u mogućnosti hospitalizirati pacijente sa hitnim neurološkim dijagnozama.

Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije odgovorio je 1. prosinca 2017. godine da Tim 1 hitne medicinske pomoći iz Nove Gradiške pacijente sa hitnim neurološkim dijagnozama doveze u Opću bolnicu „Josip Benčević“. Za vrijeme njihove odsutnosti, navodi se u dopisu, treba pomoći Tim 2 koji se nalazi u Okučanima i koji je dužan, kao i do sada, pacijente sa hitnim neurološkim dijagnozama poslati u susret Timu 1 Nova Gradiška.

Vijećnik je pojednostavio priču i zahtijevao da se reagira i ne čeka da se desi tragedija.

-Tim 1, koji se nalazi u Novoj Gradiški, sastoji se od vozača, tehničara i liječnika koji će dati dijagnozu. Ako ode u Slavonski Brod da bi predao pacijenta s hitnom neurološkom dijagnozom njega nema nazad za dva do dva i pol sata. Za to vrijeme Nova Gradiška i šira okolica su doslovno bez hitne pomoći, odnosno liječnika.

Tim 2 u Okučanima, koji mijenja Tim 1 ima samo tehničara i vozača i oni ne smiju dati terapiju. Za stanja kao što su endem pluća, srčani i moždani udar i hipoglikemijski šok, kada je potrebna hitna terapija, mora se čekati liječnika da se vrati iz Slavonskog Broda.

Da li se treba desiti tragedija i da netko odgovara za nešto što je nedopustivo i nevjerojatno.

Treba uputit prosvjed prema nadležnima institucijama, a molim i vijećnike HDZ-a koji sa ove govornice govore „ako trebate neku pomoć kod župana mi ćemo pomoći“. Evo prilike da pomognete, ako treba i kod ministra.

To je velik problem i ne treba čekati veliku tragediju da se desi. Treba reagirati jer je to nedopustivo – kazao je Igor Babić.

Igor Babić

-Mogu uputiti dopis ravnatelju naše bolnice. Isto tako mogu izraziti veliko zadovoljstvo suradnjom Opće bolnice i Grada. Smatram da Bolnica ide u pravom smjeru. Ima našu potporu u svemu što smo dogovarali i za sve što rade i bore se to realizirati preko Ministarstva. Kompatibilni smo i o svakom otvorenom problemu smo spremni sjesti i razgovarati.

Svi smo potencijalni kandidati za ovako neželjenu situaciju. Treba vidjeti što napraviti. Dosad je bilo sluha, pa i sa strane Ministarstva – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Reagirala je i predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas-Vujčić koja je kazala da je upozorenja građana na manjkavosti ustroju hitne medicinske pomoći bilo još u vrijeme dok je gradonačelnik bio Josip Vuković.

-Upućen je dopis Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu, a odgovor je bio da je takva mreža usvojena. Ako se takva mreža na terenu nije pokazala kao najbolja treba se mijenjati. Treba uputiti pismo ravnatelju Opće bolnice i ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu kako ne bi došlo do neželjenih posljedica za građane – kazala je dr. Ljepša Rakas-Vujčić.

Related Post