20. obljetnica vojne akcije „Šagovina 91“

641 0

 

CERNIČKA ŠAGOVINA, 18. prosinca 2011. – Dostojanstveno i svečano danas je u Cerničkoj Šagovini obilježena 20. obljetnica vojne akcije „Šagovina 91“. Odana je posebna počast poginulim braniteljima,

a sućut i zahvala njihovim roditeljima i obiteljima. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja u Cerničkoj Šagovini i nadomak Mašičke Šagovine, a za sve poginule branitelje služena je sveta misa.

 

Okupili su se danas u Cerničkoj Šagovini pripadnici 121. brigade HV-e Nova Gradiška, 99. i 149. brigade HV-e Zagreb i 108. brigade Slavonski Brod, te izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Izaslanstvo Brodsko-posavske županije predvodio je župan Danijel Marušić, a izaslanstva gradova Nova Gradiška i Slavonski Brod zamjenik gradonačelnika Milan Mateša i gradonačelnik Mirko Duspara. Bila su tu i izaslanstva susjednih općina i Općine Cernik, koje je predvodio načelnik Nikola Jugović.

U ime domaćina, Općine Cernik i Mjesnog odbora Cernička Šagovina nazočne je pozdravio predsjednik MO Tomislav Hujber. Župan Danijel Marušić, pukovnik Adam Tomičić u ime Odbora za obilježavanje obljetnica 121. brigade i Marko Rašić, ratni zapovjednik i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i veterana Peščenica, evocirali su sjećanja na poginule branitelje i njihov doprinos u ovoj i drugim akcijama u oslobođenju okupiranih dijelova Hrvatske, te govorili o statusu branitelja i stalnoj potrebi očuvanja njihovog digniteta i digniteta Domovinskog rata.

O pripremama akcije „Šagovina“ i oslobađanju Mašičke Šagovine govorio je brigadir Josip Mikšić, zapovjednik 121. brigade HV-e.

Učenici osnovnih škola iz Cernika i Peščenice priredili su prigodan program i recitirali domoljubne pjesme.

Općina Cernik i MO Cernička Šagovina još su se jednom iskazali u obilježavanju ove vojne oslobodilačke akcije, koja je bila na ponos branitelja i, kako je istaknuo Marko Rašić, izvedena u vrijeme kada su takve pobjedničke akcije bile rijetkost.

Related Post

SVI NA STRMAC

Autor - 19/06/2012 0
STRMAC, 19. lipanj 2012. – Zbog nedostatka vode u Bačici, po svemu sudeći, gradski bazeni će ovoga ljeta ostati na…