21. RUJAN 1991. GODINE – Postavlja se spomen ploča poginulima u najkrvavijem novogradiškom ratnom danu

2698 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 6. rujna 2019. – Novogradišćani godinama, skromno i u malom broju obilježavaju 21. rujan 1991. godine, najkrvaviji dan u Novoj Gradiški za vrijeme Domovinskog rata. Ispred doma kulture za poginule hrvatske vojnike i civile pale se svijeće, odaje im se počast i evociraju sjećanja.
Od ove godine ovaj će se datum obilježavati na dostojanstveniji način jer će, kako je na sjednici Gradskog vijeća kazao Vlatko Grainer, koordinator za braniteljske udruge, a potvrdio i gradonačelnik Vinko Grgić, kod Doma kulture postaviti spomen ploča s imenima poginulih.
Nakon što su napali naplatne kućice na autocesti neprijateljski zrakoplovi se obrušavaju na Novu Gradišku. Poginulo je 12 osoba od kojih je jedna izgorjela. Toga dana 50 osoba je teže i lakše ranjeno. Izgorjela su 2 vojna kamiona.

Središte Nove Gradiške napadnuto je u 12,52 sati. Iz zrakoplova agresor puca strojnicama, a raketama gađa vitalne objekte. U prvom naletu zrakoplova pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova je Dom kulture u kojemu je smještena lokalna radio-postaja, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, te željeznička postaja. Oštećeno je i nekoliko obiteljskih kuća. Namjera neprijatelja je bila uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. Cilj neprijateljskih zrakoplova bila je stoga i brana Bačica na akumulaciji nadomak Crniku, odakle se Nova Gradiška opskrbljuje vodom. Oštećena je filtar-stanica.
21. rujna 1991. godine poginuli su: TOMO IDŽAKOVIĆ, MARINKO BAŠIĆ, MIKRET KOPIĆ ( pripadnici ZNG iz Zagreba), DOMAGOJ POTKONJAK ( civil iz Cernika), MARKO TIČAK iz Nove Gradiške, ŽELJKO LUCIĆ iz Seoca, IVAN LABAVIĆ iz Bilog Briga, MARKO RUŽOJČIĆ iz Donjeg Lipovca, ANTE STIPIĆ iz Gornjih Bogićevaca, DAVOR TOPČIĆ iz Rešetara, GORAN JEFTIĆ iz Rešetara ( svi ZNG) i DUŠAN MILOŠEVIĆ (Narodna zaštita).
( Korišteni izvodi iz 2. izdanja knjige Franje Samardžića NOVOGRADIŠKE RATNE GODINE 1990. – 1991., a fotografije iz knjige u pripremi NOVA GRADIŠKA: 120 DANA OPĆE OPASNOSTI, arhiva Novogradiškog godišnjaka i UHDDR Nova Gradiška.)

Related Post

ZASLUŽENO PRIZNANJE

Autor - 25/11/2014 0
S radošću i ponosom delegacija Grada Nove Gradiške primila je Priznanje i maketu „Grad Nova Gradiška – prijatelj djece“