PREZENTACIJA „8KEYCOM“ ALATA: Završna aktivnost projekta „Poduzetni i iznenađujući kroz 8 ključnih kompetencija“

1255 0

Autor Nikolina Jureković UGNG

NOVA GRADIŠKA – Udruga gluhih i nagluhih održala je24. i 25. ožujka trening “8KEYCOM” s ciljem prezentiranja jedinstvenog alata za razvijanje 8 ključniih kompetencija. Trening je održan u prostoru restorana „Slavonski Biser“.

Na prvom danu treninga sudjelovalo je ukupno 15 osoba aktivnih u radu s mladima; koji dolaze iz civilnog sektora te iz sektora obrazovanja – profesori/ce, nastavnici/ce i stručno osoblje u školama. Povratne informacije sudionika govore kako su iznimno zadovoljni predstavljenim alatom, te kako ga svakako planiraju uvesti u svoje programe unutar neformalnog i formalnog obrazovanja.

Drugi dan smo okupili 15 mladih iz Nove Gradiške i okolice kako bi s njima odigrali igre, te razvili ključne kompetencije. Mladi su pokazali izrazitu zainteresiranost za svaku od igara, čime dolazimo do zaključka kako je proizvedeni alat visokokvalitetan, zaokuplja pažnju igrača, te oni razvijaju nova znanja i vještine kroz vrijeme provedeno u igranju i zabavi.

Alat je razvijen od strane projektnog konzorcija – Baltic regional fond iz Latvije kao nositelja projekta, te AC Amics de la Biblioteca de la Fonteta iz Španjolske, MTU Edela Eesti Arenduskeskus iz Estonije i Udruge gluhih i nagluhih iz Hrvatske kao partnera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alat se sastoji od 9 edukativnih igara koje smo razvili, dizajnirali i izradili s ciljem razvoja svake od 8 ključnih kompetencija, kako su navedene u europskom okviru (komunikacija na materinjem jeziku, komunikacija na stranom jeziku, matematička kompetencija i osnovne kompetencije u znanosti i tehnologiji, digitalna kompetencija, učiti kako učiti, socijalne i građanske kompetencije, smisao za inicijativu i poduzetništvo, kulturno izražavanje).

Napominjemo kako alat prati priručnik koji dolazi na 5 različitih jezika – engleski, latvijski, estonski, španjolski i hrvatski, te koji sadrži detaljan opis svake igre zajedno s popratnim materijalima omogućujući osobama koje rade s mladima, trenerima, ostalim dionicima aktivnim u neformalnom i formalnom obrazovanju, te mladima diljem Europe njegovo korištenje u svrhu povećanja zapošljivosti, istovremeno jačajući osjećaj pripadnosti europskoj zajednici.

Također, sve su igre, zajedno s priručnikom i svim ostalim popratnim materijalima, dostupne na našoj web stranici www.8competencesgame.com u formatu primjerenim za besplatan ispis.

Održani trening bio je završna aktivnost projekta „Poduzetni i iznenađujući kroz 8 ključnih kompetencija“, koji je trajao 19 mjeseci. Tijekom tog vremena projektni su partneri proveli istraživanje o 8 ključnih kompetencija (čiji su rezultati sadržani u priručniku), razvili igre i priručnik na svim jezicima, te promotivni video.

Udruga gluhih i nagluhih iznimno je zadovoljna kvalitetom partnerstva te završnim rezultatima. Ovo je bila izvrsna prilika za osoblje UGNG uključeno u provedbu ovog projekta za stjecanje novih znanja i vještina, te smo radom na ovom projektu i sami poboljšali vlastite kompetencije.

Udruga gluhih i nagluhih se ovim putem zahvaljuje Paolu Pelesk, koji je napravio odličan posao u dizajniranju kartica za igru “Match to Discover” i pridonio izradi priručnika na hrvatskom jeziku, našem članu Ivanu Došliću koji je pridonio sa svojim prekrasnim umjetničkim djelima za igru “One Way or Another, te Manueli Strinavić koja je pridonijela provedbi ovog projekta na mnogo načina.

Također, izražavamo svoju zahvalnost mnogim ljudima koji su nas podržali i radili s nama kroz projekt. Svim članovima tima koji su uložili veliki trud u provedbu ovog projekta, pridonoseći svojom kreativnošću i napornim radom. Svima koji su sudjelovali u istraživanju i pilot treningu, raspravljali o tome, odgovarali na pitanja, igrali igre i ponudili komentare za poboljšanje alata; svima koji su sudjelovali na dvodnevnom treningu, te naravno medijima koji su pratili provedbu projekta te nam pružili potrebnu vidljivost.Related Post

IN MEMORIAM IVO KAUSAL

Autor - 11/04/2016 0
ŠTIVICA – U subotu je u osječkoj bolnici nakon kratke i teške bolesti preminuo dugogodišnji vatrogasac i aktivni mještanin Štivice,…