22. OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE

1278 0

NOVA GRADIŠKA, 15. siječanj 2014. – Okupljanjem na središnjem gradskom trgu, mimohodom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i spomen biste prvog hrvatskog

predsjednika dr. Franje Tuđmana, danas je obilježena 22. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske. Tim povodom u župnoj dvorani predstavljena je monografija 1. gardijske brigade „Tigrovi“.

 

Uz potporu Grada Nova Gradiška, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Zebre“ Nova Gradiška okupili su branitelje, visoke časnike Hrvatske vojske, predstavnike drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i postrojba koje su branile Novu Gradišku na novogradiškoj bojišnici, jedinica lokalne samouprave i civilnih udruga, političkih stranaka i građane kako bi se tradicionalno obilježio 15. siječanj 1992. godine, dan međunarodnog priznanja Hrvatske.

Prof. Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja, i prof. Kata Vuk govorili su kod spomenika poginulim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana o vjekovnim težnjama hrvatskog naroda za svojom državom i odali počast i priznanje svima koji su doprinijeli da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj državi, posebno poginulim hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku dr. Tuđmanu.

 

Dana 15. siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku međunarodno je priznalo dvanaest zemalja tadašnje Europske zajednice (EZ). Članicama Zajednice istoga dana istom odlukom pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

 

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino.

Prv zemlje koje su priznale Republiku Hrvatsku još u jesen 1991. godine bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate – Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija.

 

Do kraja siječnja 1992. godine Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja – Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija. Prva azijska i islamska zemlja, ne računajući Tursku, koja je priznala Hrvatsku bio je Iran, dok je od afričkih zemalja to bio Egipat. Hrvatska je potom, 22. svibnja iste godine, primljena u Ujedinjene narode, a do tada su je priznale i Rusija, Japan, Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina.

Related Post