25. OBLJETNICA 1. BOJNE 121. BRIGADE HV-e

1020 0

NOVA GRADIŠKA, 28. lipnja 2016. – Okupljanjem i postrojavanjem na središnjem gradskom trgu, mimohodom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskom braniteljima i spomen biste

prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu počelo je danas obilježavanje 24. obljetnice 1. bojne 121. brigade HV-e i Dana hrvatskih branitelja Domovinskog rata novogradiškog kraja.

 

U spomen na poginule pripadnike 1. bojne, poginule hrvatske branitelje na novogradiškoj bojišnici i sve branitelje koji su svoje živote utkali u slobodnu i neovisnu Hrvatske vijence su položili i svijeće zapalila brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ratnih postrojba koje su branile Novu Gradišku, Ministarstva branitelja, Brodsko-posavske županije, Grada Nova Gradiška i općina. Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i kod spomen biste dr. Franje Tuđmana.

 

Na minutu šutnje pozvao je gradonačelnik Vinko Grgić, a molitvu je vodio Mato Modrić.

 

Sveta misa zadušnica služena je u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Pripadnici 1. bojne 121. brigade HV-e Nova Gradiška i njihovi gosti okupili su se u Domu Mala gdje su evocirali sjećanja na slavne ratne i ponosne dane i družili se. Svi su se govornici, od pukovnika Mate Modrića i Adama Tomičića, do stopostotnog invalida Maria Filipia založili za veće zajedništvo među braniteljskom populacijom. Mr. Ljiljana Lukačević, izaslanica Ministra obrane, emotivno je govorila o stradalnicima Domovinskog rata, posebno braniteljima i ulozi koju je u proteklim godinama imao Tim za psihosocijalnu pomoć u njihovoj skrbi. Gradonačelnik Vinko Grgić zahvalio se braniteljima na doprinosu i žrtvi koju su podnijeli u obrani i stvaranju slobodne i neovisne domovine Hrvatske ističući kako će im Grad Nova Gradiška i dalje biti potpora.

 

Dragovoljci s područja tadašnje Općine Nova Gradiška bili su kao 3. bojna u sastavu 108. brigade HV-e Slavonski Brod. Zajedno s postrojbama MUP-a i Zbora narodne garde ne samo da su zaustavili srpskog agresora na novogradiškom području, već su mu u protuudarima nanosili velike gubitke. Zaustavili su namjeru agresora da osvoji Novu Gradišku. Ustrojem 121. brigade HV-e Nova Gradiška 3. bojna ušla je u njen sastav kao 1. bojna.

 

Obilježavanje ove obljetnice organizirao je Odbor za obilježavanje ustroja 121. brigade i obljetnica iz Domovinskog rata, Udruga ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška i Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Brodsko-posavske županije. Pokrovitelj je bio Grad Nova Gradiška.

Related Post

PODRŠKA VATRENIMA

Autor - 18/06/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 18. lipnja 2014. – Sveprisutna je podrška našim nogometnim reprezentativcima u domovini. Navija se u obiteljima, trgovima i…

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Autor - 22/06/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 22. lipanj 2016. – Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana…