5. izborna jedinica

666 0

NOVA GRADIŠKA, 5. prosinac 2011. – Birači su u nedjelju rasporedili saborske stolice u V. izbornoj jedinici na zadovoljstvo, a možda i radost Kukuriku koalicije i HDSSB-a. Zadovoljstva možda, ali ne i radosti, zbog ukupno gledajući izgubljenih

izbora, ne može biti u HDZ-u, koji je, isto kao i Kukuriku koalicija osvojio šest saborskih mjesta. Sa dva saborska mjesta zadovoljstva ima u HDSSB-u.

Gledajući ukupan broj saborskih mjesta (14) V. izborna jedinica u saborskim klupama je s osam zastupnika u oporbi. Očekivanja građana od „svojih“ saborskih zastupnika uvijek su do sada bila velika, a isto tako i razočaranja jer rijetko su bili nešto više od podignute ruke u znak podrške stranci kojoj pripadaju.

Od 14 zastupnika u Hrvatskom saboru sada su dva jaka igrača iz Nove Gradiške. Jedan, gradonačelnik Nove Gradiške Josip Vuković (SDP) i drugi, župan brodsko-posavski Danijel Marušić (HDZ). Neće biti na istoj strani sabornice, a što bi se reklo u slavonskom žargonu ni do sada nisu divanili, iako su morali.

Budući da su općinske i županijska vlast, osim Grada Nova Gradiška, također „oporba“ Kukuriku koaliciji i novoj vlasti, bit će zanimljivo pratiti kako će se slagati karte političkih, a potom i svih drugih odnosa u nama najzanimljivijoj Brodsko-posavskoj županiji.

Za nezadovoljstvo dovoljno razloga imaju Davor Vlaović i HSS sa 3,25 te Ružica Vidaković i HSLS 2,44 posto potpore birača. Radi se o dvije stranke koje su u predizbornoj kampanji uložile velik trud koji nije, prema očekivanjima, dobio očekivanu potporu birača.

Nije se isplatio ni velik trud HSP-a i brodskog gradonačelnika Mirka Duspare Posebna priča su razjedinjene pravaške stranke. Da nisu posvađani sigurno bi imali svog čovjeka u sabornici. HSP Mirka Duspare sa 4,69 i HSP Ante Starčević–HČSP sa 4,01 posto potpore birača raspolažu s respektabilnom brojkom od 8,70 posto dobivenih glasova birača u V. izbornoj jedinici koji sada ništa ne znače.

Nakon ovih izbora sigurno će uslijediti stranačke analize i utvrđivanje gdje je tko na lokalnoj razini po broju dobivenih glasova, što treba biti polazište za novu izbornu utrku, onu za vlast na lokalnoj razini, kada trud uložen u parlamentarne izbore može biti naplaćen.

Koliko će i kako nova državna vlast utjecati na slaganje stranačkih kockica na lokalnoj razini pokazati će vrijeme.

U prostorijama novogradiškog SDP-a bilo je puno zadovoljstva

 

Related Post

USTAVNI SUD RAZRIJEŠIO DILEME

Autor - 03/06/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 3. lipanj 2013. – Ustavni sud Republike Hrvatske razriješio je sve dileme oko člana Gradskog vijeća Nove Gradiške…

PRIOPĆENJE MARIJANE PETIR

Autor - 13/01/2016 0
Kraljevina Nizozemska je 1. siječnja 2016. godine od Luxembourga preuzela predsjedanje Europskom unijom. To je bio i povod da Odbor…

HSP NOVA GRADIŠKA

Autor - 11/10/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 11. listopada 2016. – HSP Nova Gradiška želi se u gradu pozicionirati kao središnja pravaška stranka. Kako doznajemo…