Razgovor s Josipom Vukovićem

666 0

Mislim da će politika nove Vlade biti u maksimalnoj decentralizaciji. Sada od 100 kuna javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave ostaje 8 kuna, što je 8 posto. Mi želimo da to dignemo odmah i pod hitno da nam ostane barem 20 posto – kaže Vuković

 

U izbornoj noći, kada su se zbrajali rezultati s birališta, a već bilo sigurno da dolazi do promjene vlasti, razgovarali smo s gradonačelnikom i novim saborskim zastupnikom Josipom Vukovićem.

 

Mandat je dobivanje povjerenja

 

Kako ocjenjujete izborne rezultate u V. izbornoj jedinici?

– Jedan veliki tim ljudi se uhvatio u koštac sa željom da se dobije povjerenje građana. Mandat je dobivanje povjerenja. Govorio sam da ću se zalagati da se, prije svega grad Nova Gradiška, Slavonija i Baranja dignu na nivo koji zaslužuju, da se odmah zaustavi daljnje erodiranje, omogući razvoj gospodarstva i zapošljavanje, a time i poveća standard života. Moramo se truditi da ostvarimo ono što smo obećavali.

Moram reći da se u ove dvije godine mandata, koliko sam gradonačelnik, dešava nešto što je stvarno apsurd. Nemamo ni jedne lipe pomoći iz države, ni jedne lipe pomoći iz županije. Ipak se grade tvornice, ipak se dešava zapošljavanje uz sve ove uvjete koji su katastrofalni. Od umjetno izazvane krize i nesposobne vlade do svjetske ekonomske krize, koja nas nije mogla mimoići, razlozi su koji su izazvali reakciju i za posljedicu imali da smo ostali bez 80 000 radnih mjesta.

Drugdje, gdje smo to presjekli počele su se graditi tvornice. Grad Nova Gradiška je siromašan grad. Bez pomoći sa strane, koju morate moliti i tražiti na taj način, bez da nam se barem vrati dio sredstava koji odlazi iz Nove Gradiške u županiju i državu, gotovo je nemoguće ili vrlo teško graditi i razvijati gospodarstvo. Osim toga bivša vlast se nije ni trudila da razvija gospodarstvo. Ona je isključivo živjela na zaduživanje i potrošnju, a živjeti na dug nije moguće.

 

Slijede maksimalne uštede i ulaganje u gospodarstvo

 

Što poduzeti da se prekine trend zaduživanja?

Nije problem zaduživanja, problem je u što se ulaže ako se zadužuje. Ako se ulaže u razvoj gospodarstva, u dizanje bruto domaćeg proizvoda, onda takav dug nije problematičan. Vrlo brzo će nova Vlada krenuti s novim modelom koji je jasan i uz maksimalne uštede u državnom proračunu i čišćenje pred svojim vratima. Dakle, prvo državnih poduzeća, pa maksimalne uštede u jedinicama lokalne samouprave, od općina do županije. To sve skupa kad zbrojite je oko 25 do 30 milijardi. Tu su i sredstva europskih fondova i banaka, zaduživanje koje se treba usmjeriti u razvoj gospodarstva. U svaku županiju vrlo brzo trebalo doći do milijardu kuna za razvoj gospodarstva. To je cilj nove vlade i zadatak nove vlade i zato smo tražili povjerenje građana da se to može ostvariti.

 

Kako komentirate uspjeh HDSSB-a, vašeg gradskog koalicijskog partnera?

Mi nismo u koaliciji sa HDSSB-om, iako se to tako kaže. HDSSB daje tehničku potporu svim našim nastojanjima, a njegovi vijećnici su izuzetno realni u mnogim ocjenama i procjenama da se bez razvoja gospodarstva ne može opstati. Podržavaju naš program, mi podržavamo i njihove programe i to je dobro. Tako treba nastaviti. Mi nismo opterećeni s političkim opcijama koje žele dobro gradu i razvoju grada. Ali onima koji žele isključivo dobro samo za sebe, a drugi da kopaju po kontejnerima, to ne ide, to je prošlo svršeno vrijeme.

 

Sadašnje stanje u Slavoniji je neodrživo Što za Slavoniju znači više saborskih zastupnika iz IV. i V. izborne jedinice?

Mislim da će politika nove Vlade biti u maksimalnoj decentralizaciji. Sada od 100 kuna javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave ostaje 8 kuna, što je 8 posto. Mi želimo da to dignemo odmah i pod hitno da nam ostane barem 20 posto. To znači dvostruki proračun grade Nove Gradiške s kojim se može puno toga napraviti, a da ne govorim o svim drugim efektima koje će nova Vlada poduzimati. Europa će podržavati razvoj svih onih dijelova koji nisu razvijeni da svi budu podjednako razvijeni. Sadašnja situacija, gdje Slavonija i Baranja imaju od 6 do 6,5 tisuća eura po glavi stanovnika, Zagreb 18.000, a Istra 21.000 eura je neodrživa. Takav način razvoja definitivno nova Vlada, pa i ako mogu to reći mi koji ćemo biti u Saboru, nećemo podržavati.

 

Planiramo izgradnju 10 proizvodnih hala

 

Kako ćete uskladiti novu funkciju sa ostalim obavezama?

Teško je o sebi posebno govoriti. Ja sam radoholičar i probat ću uskladiti obveze. Nečega ću se morati odreći, ali treba uvijek procjenjivati što se to može dobro donijeti ovom kraju i u tom smislu ću svoje obveze prilagođavati.

 

Kao budući saborski zastupnik koje ćete prve konkretne poteze povući za Novu Gradišku?

O tome ćemo puno razgovarati. Što se tiče Nove Gradiške situacija je procijenjena, ocjenjena. i znamo sve. Mislim da ćemo prvo pokušati riješiti problem južne obilaznice da razvoj gospodarstva može stvarno imati smisla. Tu smo izgubili nekoliko tvornica radi toga što nije bilo mogućnosti da se iz naše industrijske zone prometno povežu s autocestom. Dakle, to je jedan mali segment, a da ne govorim o dječjim vrtićima i o svemu onom ostalom što možemo kvalitetno razriješit. Naš program i plan je u ovom momentu takav da planiramo već iduće godine u industrijskom kompleksu izgradnju 10 proizvodnih hala Rou bau sustava. Uz jednu kvalitetniju pomoć i podršku Ministarstva gospodarstva mislim da ćemo to moći ostvariti – kazao je gradonačelnik i saborski zastupnik Josip Vuković.

Related Post