TRIBINA SDP-a “POLITIKA PREMA BRANITELJIMA” – Stečena braniteljska prava neće se mijenjati (VIDEO)

626 0

NOVA GRADIŠKA, 29. rujna 2011. – Kada kukuriku koalicija dođe na vlast neće biti diranja u stečena braniteljska prava – kazao je to večeras saborski zastupnik SDP-a Ante Kotromanović na tribini koju je Gradski odbora SDP-a organizirao na temu „Politika prema braniteljima“. Predsjednik GO SDP-a Franjo Kikić, pozdravljajući u sali vatrogasnog

doma okupljene članove stranke, njihove simpatizere i druge građane, Igora Dragovana, glavnog tajnika i Tihomira Jakovinu, predsjednika županijskog SDP-a, te Iva Žeruka predsjednika novogradiškog HNS-a, uvodno je kazao da je to sastavni dio Plana 21 kukuriku koalicije koji se odnosi na branitelje.

– Ne samo da se neće dirati stečena prava branitelja, već će se u naredne četiri godine braniteljima kojima su mirovine umanjene, vratiti na staro – kazao je Kotromanović i naveo četiri, kako je kazao ključne stvari, kojima će se poboljšati status branitelja.

 

Veteranske bolnice

 

Kao prvo podići će se zdravstvena i socijalna zaštita na veći nivo, što konkretno znači osnivanje rehabilitacijskog centra za branitelje, odnosno veteranske bolnice po uzoru na druge zemlje, u kojima će se obavljati preventivni pregledi. Napraviti će se i samački domovi za branitelje koji nemaju obitelji i žive sami.

 

Srediti registar branitelja

 

Kao drugo zaustaviti će se brojčana manipulacija braniteljima,odnosno srediti registar branitelja i kako je kazao Kotromanović, odvojiti žito od kukolja, dodajući da ne zna zašto se HDZ i njegova koalicija boje da se registar sredi. Smatra da se branitelji moraju podijeliti na borbeni sektor i one ostale, a sve one koji imaju status, a nisu branitelji treba brisati iz evidencije. Većina branitelja, dodao je, smatra da treba srediti registar branitelja.

 

Ministarstvo branitelja

 

Kukuriku koalicija osnovati će posebno Ministarstvo branitelja koje, kako naglašava Kotromanović, mora biti operativno, približiti se braniteljima i vidjeti kakve oni probleme imaju. U tome, smatra, važnu ulogu imaju braniteljske udruge, u kojima se zna tko od branitelja nije riješio status ili je socijalni slučaj.

 

{vimeo}29802401|450|360|1{/vimeo}

 

Čuvati istinu o Domovinskom ratu

 

Kao četvrta odrednica koju je naveo Ante Kotromanović je čuvanje istine o Domovinskom ratu.

– Moramo uvesti odličje heroja Domovinskog rata, jer je sramota da nakon Domovinskog rata nemamo heroja. Predlagali smo Zakon na Saboru, ali naš prijedlog nije prošao jer smo ga mi predlagali – kazao je Ante Kotromanović i informirao o inicijativi da se snimi film o Vukovaru.

 

 

Gotovina je nevin

 

Brojna pitanja potvrdila su velik interes za braniteljsku temu. Jedno od pitanja upućeno mu odnosilo se na prijateljstvo s generalom Antom Gotovinom i odlazak u Haag u posjetu.

– Nekada sam bio optimist, a sada sam pesimist. Gotovina je nevin, jer ako je on kriv onda sam kriv i ja i Krstičević i drugi zapovjednici kojima nikada nije ništa nečasno zapovjedio – kazao je Ante Kotromanović.

Na pitanje što mu jer Gotovina kazao kada je saznao da je u SDP-a, Kotromanović je odgovorio da mu je bilo drago.

 

Related Post

Razgovor s Josipom Vukovićem

Autor - 05/12/2011 0
Mislim da će politika nove Vlade biti u maksimalnoj decentralizaciji. Sada od 100 kuna javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave ostaje…

SDP-ovci na tržnici

Autor - 28/11/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 28. studeni 2011. – Predvođeni Franjom Kikićem novogradiški SDP-ovci, među kojima su bili Igor Dragovan, nositelj SDP-ove liste…