5. švarglijade u Hrvata

1803 0

I ove se godine govorilo o potrebi da se švargl zaštiti kao slavonski autohtoni kulinarski proizvod.

STARO PETROVO SERLO, 29. siječanj 2012, – Đuro Galović iz Sikirevaca pobjednik je 5. švarglijade u Hrvata održane u subotu u Starom Petrovom Selu u organizaciji petrovoselske Udruge „Kulin bećarac“.

Đurin švargl proglašen je šampionom u konkurenciji 18 natjecatelja. Zlatne medalje još su osvojili Mirko Lovaković iz Feričanaca i Ivica Vučković iz Kupine.

 

Nagrada publike za najbolji švargl pripala je Mariu Matoševiću iz Davora, kojemu je po ocjenu prosudbenog povjerenstva pripala i srebrna medalja.

Općinski načelnik Željko Kočijašević i predsjednik udruge „Kulin bećasrac“ Adam Tomičić srebrne medalje uručili su još Tomislavu Kapraljeviću iz Feričanaca Zdravku Trusiću iz Štivice, OPG Pospišil i Vladi Ivaniševiću iz Godinjaka te Draženu Bogojeviću iz Slavonskih Bara (Donji Miholjac).

 

Brončane medalje dobili su: Dario Dautović iz Godinjaka, Franjo Ilić iz Novog Grada, OPG Zvonko Arić iz Gornjih Crnogovaca, Damir Ivanišević iz Godinjaka,, Zlatko Štefanac iz Starog Petrovog Sela, OPG Saklarević iz Stare Kapele, Ivan Pejaković iz Starog Petrovog Sela, Ivan Ivanišević iz Štivice i Mato Abrić iz Novih Perkovaca.

Bila je to još jedna uspješna prezentacija, švargla, slavonske kulinarske delicije koju svrstavaju odmah iza kulina i kobasica. Jeli su posjetitelji švargli u slast, pili dobra petrovoselska vina i dobro se zabavljali zahvaljujući tamburašima Satira iz Davora, nenadmašnom i neprolaznom Krunoslavu Kići Slabincu i Davoru Dretaru Dreleu. Program je vodila Sanja Bukvić.

 

-Za dobar švargl treba samo dobro meso i začini. Sve je naoko isto ali postoje i male tajne po kojima se švargli razlikuju, a koje dodaje moja žena i tada meso bude najbolje. Meso obavezno mora biti od glave i mora se rezat. Doda mu se oko 20 posto masnoće. Nema tajni ni kod dimljenja. Dovoljno je tek nekoliko dimova – kaže Đuro Galović, vlasnik ovogodišnjeg najboljeg švargla i nositelj ovogodišnje šampionske titule.

S Đurom, koji ima tridesetogodišnje iskustvo u pravljenju švargla, slažu se i ostali proizvođači. Kažu da isto kao i kod kulena i kobasica i švargli ovisi o ukusu pojedinaca. Tako se u švarglu dodaje manje ili više masnoće i različitih začina. Na ovoj, kao i na prethodnim švarglijadama, vidjeli smo da se švargl, osim po okusu razlikuju i po izgledu. Bez obzira na ukuse, svi su bili, kako je kazao jedan posjetitelj, u kategoriji pobjednika. Neki, kao Zvonko Arić iz Gornjih Crnogovaca, smatraju da švargl ovisi i o svinjama, pa se zahvalio svome tati Mati što je lani svinje hranio.

 

Osim natjecatelja i posjetitelja, ovogodišnjom švarglijadom zadovoljan je i Adam Tomičić, predsjednik Udruge „Kulkin bećarac“. Proizvođači švargla najavljuju dolazak i naredne godine, a svi oni koji će željeti sudjelovati na ovoj gastronomsko-zabavnoj manifestaciji, morat će se na vrijeme pobrinuti za ulaznice jer ove godine u petrovoselskom društvenom domu nije bilo mjesta za sve one koji su htjeli doći. I ove se godine govorilo o potrebi da se švargL zaštiti kao slavonski autohtoni kulinarski proizvod.

 

Related Post

Malonogometna druženja

Autor - 18/11/2010 0
STARO PETROVO SELO 18. studeni 2010. – Članovi Udruge mladih “Sestra Jula Ivanišević”, koja djeluje u župi Staro Petrovo Selo, u srijedu,…

PJEVAČI IZ ZLATARA U ŠTIVICI

Autor - 21/11/2010 0
ŠTIVICA 21. studeni 2010. – U povodu dana Svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, vjernici i pjevači župe Uznesenja Blažene Djevice Marije…