“Noć muzeja”

1221 0

 

NOVA GRADIŠKA 27. siječnja 2011. – Zadovoljstvo je bilo prisustvovati Noći muzeja u petak na večer. U prostoru buduće suvenirnice, nekadašnje stare knjižare Bauer kraj radnog na kraju radnog tjedna upriličena je domišljata izložba stare

čipke i nakita. Vrijedne rukotvorine koje su muzeju posudile naše sugrađanke predstavile su Marija prof. Karlovčan-Subić, viša kustosica i prof. Marija Mihaljević, ravnateljica gradskog muzeja. Izložbu je, kao i ostale velike manifestacije, otvorila zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić kojoj je kao i svim prisutnima laskalo to što se Nova Gradiška i ove godine nalazi na popisu gradova koji organiziraju sad već tradicionalnu Noć muzeja.

 

 

Poticaj za ovu izložbu je upravo muzejski fundus koji je donacijom našeg sugrađanina Karla Dieneša dobio šezdesetak čipki kao muzejskih predmeta koje čuvamo i nešto nakita. Gledajući njih u fundusu i tražeći i ideju za druženje u Noći muzeja držim da je čipka ta koja će privući više posjetitelja, a ujedno se može vezati pri radionici izrade i dizajniranja nakita koja je također sadržaj ove večeri. Vjerujem da će građanima tema biti uistinu zanimljiva. – prof. ističe Marija Karlovčan-Subić.

Prije spomenute kreativne radionice nakita na kojoj su mogli sudjelovati svi posjetitelji vrhunac večeri je zasigurno bila modna revija u hotelu „Kralj Tomislav“ na kojoj su mlade Novogradiščanke, učesnice na izborima za Miss Universe Slavonije i Baranje protekle dviej godine, nosile elegantne i privlačne čipkaste kreacije oplemenjene naskitom. Modeli su nosili odjevne predmete kataloške kuće “La Redout”, “Moding”, H.S. Tally Weijkom, te vjenčanice salon vjenčanica “Exclusiv”. U neformalnoj i ugodnoj atmosferi posjetitelji i gosti hotela uživali su u programu kojega je vodila Ivanka Herceg.

Nakon revije odredište manifestacije ponovno je bila adresa Sl. Graničara 7 gdje je su eksponati izloženi sve do Valentinova. U kreativnoj radionici također su sudjelovali i posjetitelji koji su se i likovno izrazili po vodstvom prof. Subića.

Glazbenu podlogu otvorenja izložbe izveli su polaznici Osnovne glazbene škole Učilišta “Relković” Erin Keleuva, Ida Ferković, Petra Solić-flaute (priprema Vanja Markesina) Dorotea Bigović i Luka Karlik-gitare (priprema Marina Karešin).

Reviju „Čipke i nakita“ nosile su Matea Žagar, Mateja Vlainić, Nikolina Milinović, Ivana Babić, Valentina Belančić i Laura Odak.

 

Što možete reći o interesu građana za muzejima i kakva je situacija sa gradskim muzejom?

Prof. Marija Karlovčan-Subić: – Ljudi kao i u ostalim gradovima nemaju još uvijek naviku odlaska u muzeje, bez obzira o kakvim se sadržajima radi, pa je zaista potrebno napraviti nešto atraktivno da se dođe posjetiti muzej. Međutim, ta navika dolaženja u kulturne institucije se gradi, treba biti uporan, i treba uvijek nešto zanimljivo raditi i imati neku priču što će, kad se vratimo u prostor muzeja, stvoriti naviku kod naših sugrađana da dolaze u muzej ne samo kada su izložbe nego kada ih nešto zanima u vezi prošlosti našega grada. Mi korisnicima ostajemo širom otvorenih vrata.

Mi tijekom cijele godine imamo povremene izložbe. Bilo da su to likovne, povijesne ili arheološke. Ne samo iz našeg fundusa nego što je zanimljivo i iz drugih dijelova Hrvatske, iz drugih muzeja i kulturnih institucija. Mi ćemo uvijek nastojati ovakvim i sličnim temama vezanim uz prošlost našeg grada i život naših sugrađana prezentirati dio te prošlosti. Naime, ipak je poslanje muzeja da osvješćuje kulturnu baštinu u vlastitoj sredini i to je ono što mi kao muzej trebamo činiti. Dakle, da sugrađani dolaze u muzej da bi proširili svoja znanja ne samo Nove Gradiške, nego i šire jer naš muzej pokriva područje bivše Općine Nova Gradiška.

 

Related Post