60 GODINA DVD-a ADŽAMOVCI

949 0

ADŽAMOVCI, 14. svibanj 2012. – U nedjelju je bilo razloga za slavlje u Adžamovcima. Hvale vrijednu obljetnicu slavilo je DVD Adžamovci, u kojima gotovo da i nema kuće iz koje netko u proteklih 60 godina nije bio vatrogasac.

DVD Adžamovci osnovano je 20. travnja 1952. godine. Među osnivačima samo je živ Vinko Lalić (92.godine) koji će primiti nagradu za 60. godina u vatrogastvu.

 

Ni kiša nije mogla pomutiti slavlje koje je počelo budnicom Gradske glazbe nova Gradiška, a vatrogasci su se mjestom provezli u zaprežnim kolima Zvonka Domazetovića. Slaviti 60 godina vatrogastrva u Adžamovdima došli su prijatelji vatrogasci iz brojnih društava: Komarnice, Gunjavaca, Nove Gradišk, Slavonskog Broda, Štivice, Donjeg Varoša, Gornjih Bogićevaca, Zakorenja, Vrbove, Cernika, Baćindola, Sičica, Bilog Briga, Orubice, Davora, Bodovaljaca, Starog Petrovog Sela, Požege, Godinjaka, Rešetara, Laza, Seoca, i Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška, te prijateljskog društva iz Kanfanara u Istri. Kao izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice bio je i zapovjednik VZ BPŽ Stjepan Županić.

 

Prijavak Zlatku Agi, načelniku općine Rešetari, podnio je zapovjednik VZO Rešetari Antun Jug. Poslije državne i vatrogasne himne te minute šutnje za poginule i preminule vatrogasce i hrvatske branitelje izvješće o radu podnio je predsjednik DVD-a Adžamovci Siniša Vuković.

 

Nisu izostale brojne čestitke i potpora načelnika Zlatka Age. Nisu izostala ni vatrogasna priznanja. Za 50 godina djelovanja u vatrogastvu priznanje je dobio Ivan Grgić, za 40 gopdina Ivan Lalić (Mijo), za 20 godina Vladimir Grgić, Damir Vuković, Zdravko i Velimir Lalić, a za 10 godina Marko Ivanetić, Predrag Oršulić, Dejan i Goran Petrović, Dubravko Radojević i Damir Fadljević.

 

Društvo danas broji 110 članova, od čega je 64 operativaca, do 10 članova su počasni, a preko 30 je pripadnika vatrogasne mladeži.

U OŠ “Vladimir Nazor” izložbu vatrogasne opreme, fotodokumentacije, diploma, otvorio je Stjepan Županić. Istaknuo je tehničku i nacionalno-kulturnu vrijednost izložene opreme.

 

Planirana javna vatrogasna vježba zbog kiše nije održana. U svečanom mimohodu, u kojem su sudjelovala i domaće i gostujuća društva, sudjelovale su zaprege Zvonka Domazetovića i Zdravka Lalića, te dva konjanika – barjaktara, Goran Vuk i Ferdo Janković.

Related Post

ĐUKA IZ REŠETARA

Autor - 19/02/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 19. veljače 2015. – Evo Đuke, tko za Đuku pita, Đukina je loza plemenita! Mogla je tako uzviknuti…