Osnovna škola „Vladimir Nazor”

649 0

U okviru roditeljskih sastanaka, održanih početkom prosinca, ravnateljica Osnovne škole „Vladimir Nazor” u Adžamovcima, Marija Petričević, organizirala je 1. 12. i tribinu „Povjerenje u obitelji”. Predavač je bila Silva Vrdoljak, teolog i hagioasistent,

voditeljica Centra za hagioterapiju u Slavonskom Brodu, a tribinu je pratilo preko 90 roditelja. Oni su imali priliku upoznati se sa egzistencijalno duhovnim pristupom izgradnje povjerenja u obitelji. Čuli su više o konkretnim koracima, koji mogu pomoći u gradnji i ponovnom uspostavljanjpovjerenja između djeteta i roditelja.

U situacijama kada je povjerenje poljuljano ili roditelji ne nalaze zajednički jezik sa svojim djetetom, vrlo je važno ne tražiti krivca, nego izlaz. Roditelji trebaju shvatiti da su im djeca darovana. Oni djetetu daju gene, ali ne mogu utjecati na stvaranje osobnosti djeteta.Tu osobnost prihvaćaju kao darovanu. Zbog toga je važno shvatiti da roditelj nije aposolutni gospodar svog djeteta, nego njegov pratilac.

Zato treba bezuvjetno prihvaćati svoje dijete. Ako se to ne događa, dijete doživljava ugroženost , krivicu, manjak povjerenja, koje je uzrok agresivnosti i ovisnosti kod djece.

Posebno je naglašena velika opasnost od sveprisutnog aktivizma, koji nameće mišljenje i tempo da roditelji ni za šta nemaju vremena, pa ga tako ne mogu imati niti za svoje dijete, što je potpuno krivi stav. Nervoza, posao, žurba, stres, rezultiraju rastresenošću kod roditelja te se u takvim situacijama često dogodi nespretna riječ upućena djetetu i tako mladu osobu „gura” još dalje u nepovjerenje.

Svaka konkretna promjena počinje mijenjanjem samih roditelja. Oni moraju prvo, rečeno je, sami za sebe pronaći osobni mir i gajiti povjerenje u sebi. Nakon toga, trebaju pronalaziti načine kako se pribljižiti svom djetetu i nastojati ići polako, mudro i svaki dan pomalo, jer je uspostavljanje povjerenja proces na kojem se treba raditi i truditi se. Ono se ne događa odjednom niti preko noći, no gradi se, ako se dijete osjeća zaštićeno. Važno je primjetiti i komentirati ono dobro kod djeteta. Nasuprot tome, povjerenje se strašno ruši i dijete jako pati ako čuje da roditelj o njemu negativno priča ili ga grdi pred drugima.

Djeca se osjećaju sretna kad ima se da do znanja da su bitni i važni. Mnogi roditelji znaju komentiratirati kako „ dijete zna da im je bitno”, ali dijete to ne zna ako mu roditelji ne pokažu primjerom. Oni često nastoje odgajati tako da objašnjavaju i uvjeravaju, ali to većinom nema rezulata. Ono što dijete prihvaća i upija je – primjer. Dakle, naglasila je Silva Vrdoljak, promjena djeteta počinje od nas samih.

Međutim, važno je naglasiti da ljubiti dijete ne znači kako roditelj nikad ne treba reći „NE”. Važno je postaviti granice , ali objasniti zbog čega su one postavljene. To „NE”treba reći s puno ljubavi , ne sa stavom ljutnje i nadmoći… Dijete treba kontrolirati i provjeravati. Ono to voli, iako neće potvrditi da mu je stalo što roditelj misli, ali mu je to zapravo jako bitno. Povjerenje se vraća kada se dijete osjeća zaštitićeno i obitelj kao mjesto gdje se uvijek može vratiti.

Voditeljica je tribinu završila rečenicom iz „Malog Princa”: „Divlja se ruža pripitomljava na takav način da joj se svaki dan malo primakneš a da ona to ne primjeti.”

Related Post

REŠETARI

Autor - 06/04/2014 0
REŠETARI, 6. travnja 2014. – Temeljem Odluke o javnim priznanjima Općine Rešetari, općinski načelnik Zlatko Aga, uputio je javni poziv…

RADOST DJEČJEG LJETOVANJA

Autor - 26/06/2014 0
REŠETARI, 26. lipnja 2014. – Društvo „Naša djeca“ Rešetari i ove godine organizira ljetni kamp za djecu u Balama. Ljetovanje…