7. ŠVARGLIJADA U HRVATA

1745 0

Po ocjeni publike najbolji švargl je napravio prošlogodišnji pobjednik Tomislav Ivanišević iz Godinjaka

STARO PETROVO SELO, 26. siječanj 2014. – Na sinoć održanoj 1. švarglijadi u Hrvata slavodobitnikom je proglašen Matija Marjanović iz Davora čiji je švargl stručni sud sastavljen od proizvođača i dobrih znalaca proglasio najboljim. Zlatnu

medalju uručio mu je U ime organizatora Udruge „Kulin bećarac“ zlatnu medalju mu je uručio predsjednik udruge Adam Tomičić. Zlatne medalje osvojili su švargli Kristijana Potočkog iz Zagreba-Gunjavaca, Adam Đanić iz Starog Petrovog Sela i Tomislav Ivanišević iz Godinjaka, čiji je švargl proglašen najboljim od strane publike.

 

Srebrne medalje župan Danijel Marušić uručio je Mladenu Obrovcu iz Cerne, Vladi Pospišilu iz Godinjaka, Zdravku Trusiću iz Štivice, Vlajku Kedačiću iz Prvče, Seoskom imanju „Matin i Anin stan“ iz Donjih Crnoigovaca, Miroslavu Ivaniševiću iz Starog Petrovog Sela i Đuri Dautoviću iz Godinjaka.

Brončane medalje općinski načelnik Željko Kočijašević uručio je Marku Bročiću iz Cerne, Mariu Matoševiću iz Davora, Slavku Vlajiću iz Godinjaka, Josipu Bilačiću iz Gorica i Domagoju Trusiću iz Štivice.

Bila je to još jedna uspješno organizirana gasto-turistička manifestacija na kojoj su okupljeni u Hrvatskom domu slavili šavrgl, pili dobro petrovoselsako vino i zabavljali se uz tamburaše Satira i Ćiru Gašparca.

Udruga „Kulin bećarac“ i njeni članovi predvođeni Adamom Tomičićem ispunili su još jednu svoju zadaću u očuvanju i promoviranju šargla kao tradicionalnog seljačkog proizvoda. Zadovoljstvo nije krio ni Željko Kočijašević, načelnik Opčine Staro Petrovo Selo koja daje potporu ovoj manifestaciji i nastojanju, kako naglašava Adam Tomičić, da švagl kao jedna od slavonskih suhomesnatih delicija i autohtoni proizvod ne padne u zaborav.


– Postigao sam uspjeh sa svojim švarglom iako sam se na ovoj Švagrlijadi pojavio kao amater i osvojio znatnu medalju. To je za mene nešto izuzetno. Što se tiče proizvodnje i recepta tu nema nekih velikih tajni. Bitne su mirodije i količina. Koliko se čega i u kojim omjerima stavlja to je moja stvar, kao i svakog drugog proizvođača švargla. To se nikoga ne pita. Švargl radim po starinskom receptu i tu nema nikakve kemije. Svima kojim sam pravio švargl su me hvalili, od lovaca do generala Čermaka, koji je imao priliku kušati moj švargl. Mlađe ljude treba poticat da prave švagl pa tako i ja imam neke svoje baje koje učim i koji su već sada dobri majstori- kaže pobjednik ovogodišnje Švarglijade u Hrvata.

 

 

 

Related Post

BERBA GROŽĐA „STARCI 2013.“

Autor - 15/09/2013 0
STARCI, 15. rujna 2013. – Dvadesetogodišnja Valentina Belančić iz Nove Gradiške prva je Vinka kraljica „Sveti Vinko“ izabrana na manifestaciji…

MOGU I U KRIZI

Autor - 10/08/2012 0
STARO PETROVO SELO, 10. kolovoz 2012. – Općina Staro Petrovo Selo u ovom trenutku je jedno veliko gradilište što je…