SKUPŠTINA KNJIŽEVNO LIKOVNOG DRTUŠTVA REŠETARI

1389 0

REŠETARI, 26. siječanj 2014. – Potvrđeno je to na redovnoj izvještajnoj Skupštini Društva održanoj 25. siječnja. Vodio ju je predsjednik Ivan De Villa. Vrlo iscrpno i sadržajno izvješće o radu podnijela je Marija Mlađen,tajnica KLD-a,

a potom je uslijedilo financijsko izvješće, kao i Plan rad i financiranja u ovoj godini.

 

Iza KLD-a „Rešetari je vrlo uspješna i kulturnim manifestacijama bogata godina. Svojim radom podižu razinu kulture u svom mjestu i okolici, spajaju ljude diljem Lijepe naše, diljem svijeta putem prelijepe pisane hrvatske riječi.

Likovna sekcija „Petrović“, Književna sekcija „2-9-2“ i Hrvatska pjevačka skupina „Slavča“ sudjelovale su na brojnim susretima pjesnika, likovnim kolonijama, manifestacijama, a mnoge su i organizirali i bili im domaćini.

Predstavnici Društva i općine Rešetari posjetili su općinu Lupak u Rumunjskoj gdje živi više od 3.000 Hrvata kao nacionalna manjina, uz predstavnike KLD-a i članovi HPS „Slavča“ posjetili su Zajednicu Hrvata u Republici Makedoniji, a bili su i gosti Zajednice Hrvata u Tetovu.

 

Kao najvažnije manifestacije izdvojene su: VII. Rešetaračko proljeće –susret pjesnika članova KLD-a i pjesnika nacionalnih manjina iz RH, a sudjelovali su pjesnici iz Donjeg Miholjca, Slavonskoga Broda, Gunje, Babine Grede, Novske, Zagreba, Lipovljana, Feričanaca. Promoviran je zbornik pjesama „Rešetaračko proljeće“, knjiga „Ples duginih boja“ Blaženke Špoljar Goleš, te Mirka Dubočanca „Za te kuca srce Slavonijo“. Pjesme su interpretirali pjesnici iz Slavonije i predstavnici češke, ukrajinske, makedonske i romske nacionalne manjine. Postavljena je i izložba likovnih radova akademskog slikara Dubravka Naumova iz Toronta pod nazivom „Zbogom infinitiv“;

XVI. međunarodna likovna kolonija „Petrović“ Rešetari na kojoj su sudjelovali slikari iz Zagreba, Slavonskoga Broda, Donjeg Miholjca, Slavonskog Kobaša, Požege, Nove Gradiške i Rešetara. Tom prigodom otvorena je izložba akademskog slikara Antona Cetina iz Toronta, a potpisan je i ugovor o darivanju pet Cetinovih radova Galeriji Petrović. Sudionici Kolonije bili su i gosti na „Lipanjskoj večeri“ u organizaciji HPS „Slavča“ u novogradiškom Domu kulture.

 

Središnja manifestacija svakako su bili XVI. Rešetarački susreti pjesnika uz suorganizaciju Hrvatske Matice iseljenika. Prošle godine generalni pokrovitelj bio je predsjednik RH dr. Ivo Josipović, pokrovitelji Ministarstvo kulture RH, Brodsko-posavska županija, supokrovitelj je bila općina Rešetari, a kao i uvijek veliki doprinos održavanju ovog kulturnog događaja bila je i Tvornica koža „Psunj“ Rešetari. I tom prigodom otvorena je izložba likovnih radova Kristijana Krekovića, slikara iz Perua. Pjesnici su se i ovoga puta susreli i družili s učenicima osnovnih škola, a domaćin je bila rešetaračka OŠ „Ante Starčevića“ i njihovi učitelji te ravnatelj Tihomir Batalo. Promoviran je zbornik mladih pjesnika „Recept za sreću“, a potom je uslijedilo predstavljanje knjige „Kamen i odmaci“, zbornik XVI. Rešetaračkih susreta pjesnika.

 

Predstavljene su i knjige „Matici Domovini“ Marije Kosović Makić iz Australije, te „Nemir koji nije imao ime“ Ljerke Toth Naumove iz Skopja.

Izbornici radova za Zbornike susreta su književnici Đuro Vidmarović i Ivan Slišurić.

Veliku podršku radu KLD-a Rešetari daje i škola i župa, kao i redoviti sponzori vlasnici prenoćišta „AS“ i pekarnice „To je to“.

I plan rada za ovu godinu je vrlo sadržajan, a već se uvelike radi na potrebnim detaljima za realizaciju ključnih aktivnosti Društva.

Članove KLD-a Rešetari i njihove goste iz različitih udruga kako s područja općine tako i iz Nove Gradiške, pozdravio je i načelnik općine Zlatko Aga naglašavajući izuzetno dobru suradnju s Književno likovnim društvom i najavljujući od ove godine i početak aktivnosti općinskoga Vijeća za kulturu.

 

Tonski prilog sa Skupštine KLD-a Rešetari poslušjate u programu UNITAS WEB RADIJA 26. siječnja od 18 sati, a nakon toga i na portalu www.ngbuntovnici.hr

 

Related Post

OPĆINA REŠETARI

Autor - 07/05/2016 0
Ono što jer za Općinu Rešetari i njegovo stanovništvo isto tako veoma važno, sanacija će se obaviti bez kune iz…