700 Ljupinaca potpisalo peticiju protiv izgradnje farme svinja 

1823 0

Autor Franjo Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA,  6. siječnja   2023. – U tijeku je potpisivanje peticije  protiv izgradnje svinjogojske farme južno od autoceste preko puta Industrijskog parka.  Podsjetimo da su svi gradski vijećnici  jedinstveni u stavu da se  spriječi njena izgradnja i prvi su potpisali peticiju.  Najbolje su se  organizirali mještani Ljupine koji su do sada prikupili  700  potpisa. Kako doznajemo od gradskog vijećnika Vlatka Grainera do sada je peticiju potpisalo više od tisuću građana. 

Građani su  pokazali velik interes i mahom su protiv  izgradnje  farme svinja   koju  namjerava izgraditi tvrtka „Širjan“ čiji je vlasnik , kako kaže Grainer, izjavio na sastanku  s investitorima u Industrijskom parku, koji također negoduju,  da neće  ići  protiv volje ljudi. 

Dodajmo da  tvrtka „Širjan“ ima ishođenu pozitivnu ocjenu  studije utjecaja na okoliš od Ministarstvu gospodarstva i održiv og razvoja  u kojoj, kako je na sjednici Gradskog vijeća kazao gradonačelnik Vinko Grgić, nema, bioplinskog postrojenja već   otvorena gnojovka. 

U nacrtu rješenja   koje je Ministarstvo izdalo  15. srpnja 2022. godine  piše da je  izgradnja građevine za uzgoj svinja  te bioplinskog postrojenja  s pratećim sadržajima  temeljem  studije o utjecaju na okoliš prihvatljiva za okoliš  uz primjenu  zakonskih propisa. Kako se može doznati tvrtka „Širjan“ će kao investitor  izgradnju farme i biopostrojenja aplicirati za sufinanciranje  iz Eu fondova  i investiciju realizirati u fazama  sukladno projektu. 

Popisivanje  peticije  obavlja se  svakog petka i  subote (osim danas ubog blagdana)  ispred trgovine Ivana i  gradske uprave  u Novoj Gradiški   društvenim domovima u Ljupini i Prvči u vremenu od 9 do 13 sati  do 22. siječnja 2023. godine. 

Related Post