VITOMIR ŽAKIĆ: Izgradnja komunalne i društvene infrastrukture, kulturna i društvena događanja obilježila 2022. 

722 0

Općina Cernik realizira  brojne projekte na izgradnji komunalne i društvene infrastrukture i  prati  društvena i kulturna događanja. Načelnik Vitomir Žakić izdvojio je one najvažnije u 2022. godini. O realiziranim projektima i planovima  detaljno je  govorio na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana općine. O tome više u prilogu o Danu općine. 

Općina Cernik  je svrstana  u brdsko-planinska područja i ima dosta problema s bujicama koje oštećuju vodotoke i poljske putove čija je sanacija  stalno potrebna   na području  Giletinaca, Cernika, Opatovca, Baćindola i drugih  mjesta gdje  nanose velike štete       poljoprivrednicima i  stvaraju probleme,  posebice u vrijeme jesenskih radova kada  do svojih  njiva dolaze poljoprivrednim strojevima. Sanacija  iziskuje  velike financijske izdatke za Općinu.

 U Giletincima  je  uveden  plin. Treba izgraditi kućne  priključke i uvesti vodu u  dio mjesta prema Cerniku. Frezanim asfaltom nasut  je  dio puta prema crkvi sv. Linarte i Bačici.  U Industrijskoj zoni je saniran građevinski otpad da se budućim ulagačima pripremi  lako održiva zona. Kako kaže načelnik, završena je javna nabava za poljoprivredno-poduzetnički inkubator, pa se nada da će se  pokrenuti njegova izgradnja, a   mali i veći proizvođači svoje  proizvode tamo  moći preraditi i   plasirati na tržište. 

Općina je prošla na natječaju za sanaciju Stepinčeve ulice  u kojoj  treba izgraditi dio kanalizacije i do kraja ju asfaltirati. U Kulmerovoj ulici se planira riješiti odvodnja. Projekt je vrijedan 900 000 kuna, od kojih 120 000 kuna daje  Ministarstvo graditeljstva, a ostalo Općina Cernik. U dogovoru s ŽUC-om u planira se postaviti završni sloj asfalta u Banićevcu krajem 2022. ili početkom 2023. godine. 

Namjera je, kaže Vitomir Žakić, urediti izletište Strmac i zaokružiti u cjelovitu turističku ponudu.  Otvoren je natječaj za revitalizaciju Strmca na koji će se Općina javiti iako zna da će za to trebati velika ulaganja.

-Na natječaju je prošao  projekt poučne staze u šumi Klačinac vrijedan 600 000 kuna, a  provodi se preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Nadamo se da će staza biti korisna svima koji dolaze u tu šumu  kao i budućim OF ROUD vozačima  koji će se njome  koristiti. Nastojimo   napraviti ugodno polivalentno mjesto za šetnju i boravak,  ali i za održavanje i održavanje  raznih manifestacija kad se staza  izgradi. Očekujemo nastavak projekta Zaželi  u kojem zapošljavamo 30 žena koje će skrbiti za 210 korisnika – kaže načelnik Žakić. 

Od kulturnih događanja  izdvaja  konzervatorsku izložbu Srednjovjekovno graditeljstvo i povijesno nasljeđe cerničkog kraja, Smotru zborova u crkvi sv. Petra apostola u Cerniku i tradicionalne manifestacije koje sadržajnim čine društveni život. Proslavljena je i Zlatna misa fra Željka Paurića. 

Related Post

Susret Križara u Požegi

Autor - 16/09/2019 0
Autor Požeška biskupija POŽEGA, 15. rujna 2019. – Na blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14. rujna u požeškoj župi sv. Leopolda…

13. RIBARSKE VEČERI

Autor - 03/08/2014 0
DAVOR, 1. i 2. kolovoza 2014. -I ove godine, prvoga vikenda u kolovozu, mještani Davora pokazali su velikom broju gostiju,…