HSLS BRODSKO – POSAVSKE ŽUPANIJE

1486 0

Priopćenje povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

SLAVONSKI BROD, 22. rujan 2014. – Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima, od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života.

Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih i ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. Podatak da u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljena po jedna žena, govori dovoljno o ozbiljnosti problema. Puno je onih koji dižu ruku na drugo ljudsko biće i zato se danas sjetite da žene koje su žrtve nasilje ponekad trebaju vašu riječ. Što više puta čujemo i vidimo nasilje i o njemu javno progovorimo, manje ćemo o njemu morati čitati u raznim medijima. Nemojte misliti da to nije vaša stvar ili da ionako ne možemo pomoći tim ženama.

 

Hrvatski sabor proglasio je 2004. godine 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

 

Liberalke HSLS-a zadnjih nekoliko godina sustavno upozoravaju na problematiku nasilja nad ženama u Hrvatskoj koju smo u medijima promovirali u radnom nazivu “Nasilnike, a ne žrtve u sigurne kuće” ukazujući na problematiku kako su u mnogim slučajevima fizičkog nasilja nad ženama upravo žene s djecom prisiljene odlaziti u sigurne kuće i napuštati svoje dotadašnje okruženje te smo ukazivali na pozitivne primjere iz zakonodavstava zemalja u okruženju, u prvom redu Austrije.

 

Predsjednica ŽV HSLS Brodsko – posavske županije

Ružica Vidaković, struč. spec. oec

Related Post

HSLS I UMIROVLJENICI

Autor - 22/10/2013 0
Organizirajući zajedno druženje u Donjim Andrijevcima, u subotu, 19. listopada, Sindikat umirovljenika i HSLS općine Donji Andrijevci još jednom su…

HSLS PREDLAŽE

Autor - 13/11/2013 0
Na konferenciji za novinare održanoj 11. studenog 2013. godine u HSLS-u o teritorijalnom ustroju Republike Hrvatske govorili su Josip Budimir…