IZBORI ZA EU PARLAMENT

1356 0

SLAVONSKI BROD, 5. svibnja 2014. -Nazočne je pozdravila Ružica Vidaković u ime ŽV HSLS-a i Slavica Lemaić, koordinatorica za NF u Brodsko – posavskoj županiji.

Nakon što je projekcijom prikazani svi kandidati koji su na listi za EU parlament nazočnima su se obratili i gospodin Nikica Gabrić i Darinko Kosor.

 

Na samom početku prilikom pozdravljanja u ime domaćina Ružica Vidaković je naglasila da je koalicija Nacionalnog foruma i HSLS-a prirodna koalicija te da je riječ o političkim snagama čiji se programi nadopunjuju, prije svega u onom gospodarskom dijelu. „Prve su točke programa NF-a podizanje razine konkurentnosti Hrvatske i unapređenje poduzetničke Hrvatske, a HSLS smatra kako se i jedno i drugo treba temeljiti na malim i srednjim poduzetnicima. Upravo mali i srednji poduzetnici su glavni jamac opstanka autohtonog hrvatskog gospodarstva u vrijeme kada , teoretski gledano, jedna velika međunarodna korporacija danas može zaposliti a sutra otpustiti pola radno spodobnog stanovništva Hrvatske. Prema mišljenju sindikata i poslodavaca HSLS je imao najbolji gospodarski program od svih političkih stranaka u RH. Uvjereni smo da će sinergija NF-a i HSLS-a pridonijeti da senzibiliziramo građane, kako bi dali svoj glas onima kojima je prioritet bolji život građana, a ne onima koji političke programe grade na ćirilici, na ratovima iz bliže i dalje prošlosti . Postojeći sustav upravljanja o okviru prekomjernih ministarstava i agencija ne daje odgovarajuće rezultate; Niti SDP niti HDZ to neće riješiti jer oni nisu za promjene j. Hrvatskoj e dovoljno 10-12 ministarstava. Primjer, današnja SR Njemačka ima 16 ministarstava na 85 miliona stanovnika a mi imao 20 ministarstava na 4,2 miliona stanovnika. Oko 200 agencija koja su zapravo paraministarstva treba ukinuti i vratiti djelatnost unutar ministarstva iz kojih je većina izdvojena (osim ako je agencija osnovana sukladno direktivi EU. Pomoćnici ministara ne trebaju biti dužnosnici već državni službenici koje ne potvrđuje vlada i koji to postaju javnim natječajem. Svaki ministar treba imati jednog zamjenika ili državnog tajnika koji jedino mogu biti politički postavljeni. Svakodnevno smo svjedoci pada DBP-a. Znate li da je nužan rast minimalno 3% kako bi mogli otplaćivati samo kamate na kredite.?!Danas imao 300.000 građana sa blokiranim računima a prije tri godine ih je bilo 25.000 tisuća. Ne govori li to dovoljno o nesposobnosti onih koji su vodili Hrvatsku zadnjih 20 godina.?“

U Europskoj uniji smo radi interesa, a ne ljubavi“, istakli su sudionici tribine u Gradskoj knjižnici jučer u Slavonskom Brodu na kojoj su nastupili Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma i nositelj liste br. 12 za EU parlament, Darinko Kosor, predsjednik HSLS – a. Između ostalog čelnici Nacionalnog foruma i HSLS-a dotaknuli su se pitanja praćenja EU izbora za koje je skrojen svojevrsni medijski rezervat u kojem vrijedi pravilo da su oni predodređeni samo za članove dvaju stranaka: SDP-a i HDZ-a.

Dvadesetak ministarstava i gotovo dvjestotinjak agencija koji čine jezgru hrvatske birokracije, u prvoj godini članstva višestruko je manje povuklo sredstava nego što uplaćeno, najčešće zbog neučinkovitosti koje je rezultat neznanja. Bitno je da budući europarlamentarci istodobno imaju znanja kako iskoristiti fondove, te kako ih prilagoditi u rješavanju lokalnih problema, poštujući pritom sva pravila. Slavonija može riješiti svoju budućnost  u fokusu novotvorenog EU tržišta s 500 milijuna potrošača uz uvjet da adekvatno i sustavno organizira  proizvodnju i prodaju proizvoda poput tradicionalnog slavonskog kulena.


”Nažalost, navikli smo da  su Hrvati skloni da prije gledaju da je čaša poluprazna a ne polupuna. Vrijeme je da sami počnemo čistiti svoje dvorište. Stvari moramo pri tom početi rješavati odozdo. U pravom demokratskom sustavu, građani se ne boje svojih vlasti već se vlast boji građana. Pogotovo se to odnosi na one na Gornjem gradu, koji ne znaju kako žive oni na Ilici. Prosto zato što naši političari ne znaju – služiti. To je i razumljivo, jer nikad nisu ni živjeli od svog konkretnog rada i nisu bili za ništa konkretno odgovorni. Stoga ne znaju i ne razumiju da je politika upravljanje društvenim resursima. Posljedično kao društvo postajemo slabići, jer živimo od para-sustava. Preporučujem vam stoga da se oslobodite straha. Ništa nam neće pasti s neba. Nitko neće doći rješavati naše probleme u Hrvatskoj. Sve se može za one, koji se ne boje. Počnite govoriti slobodno, jer čovjek bez karaktera nema budućnosti.” istaknuo je Nikica Gabrić.

Govoreći pak o kandidatkinjama i kandidatima s liste br.12  za EU parlament, Gabrić je napomenuo: ”Lista br. 12  je poruka. To je lista partnerstva i dijaloga onih koji mogu razgovarati što je bitno, a što nije. Moramo konačno naučiti živjeti jedni s drugima. Naučiti sjesti za stol,razgovarati i razgovarati i – oprostiti grešku drugima. Uostalom,na dijalog i praštanje stalno nas poziva i papa Franjo u svojim porukama.”

Tom je prilikom Darinko Kosor, kao dragovoljac Domovinskog rata, upozorio  u svjetlu recentnih zbivanja  da je vrijeme da se ne dijelimo zbog političkih razlika u gledanjima u dvije i više kolona u obilježavanju važnih obljetnica, već da se i tom i u ostalim prilikama  svrstavamo  uvijek u jednu jedinstvenu.

 

Related Post

HSLS

Autor - 17/10/2013 0
Darinko Kosor, Vladimir Ferdelji i Josip Budimir na konferenciji za novinare održanoj u srijedu 16. listopada u oštro su se…

HSLS

Autor - 06/02/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 6. veljače 2013. – Danas u Hrvatskoj 246.142 građana ima blokirane račune. Mišljenje HSLS-a je da se taj…

HSLS I NACIONALNI FORUM

Autor - 04/03/2014 0
Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) i Nacionalni forum potvrdili su partnerstvo hrvatskog političkog centra i zajednički nastup na izborima za Europski…