ALKOHOL MEĐU MLADIMA

1213 0

NOVA GRADIŠKA 23. veljače 2012. – Sinoć u Gradskoj vijećnici, u sklopu Tjedna psihologije u Hrvatskoj, Koordinacijsko tijelo za suzbijanje zlouporabe droga na području Grada Nova Gradiška održalo je predavanje o problemu alkohola među

mladima. Za djelatnike zdravstva, odgojno-obrazovnih ustanova, policije, Centra za socijalnu skrb, Crvenog križa, mlade i njihove roditelje, civilne udruge i sve zainteresirane građane sinoćnje predavanje bilo je izrazito korisno. Predavačice mr. Ljiljana Lukačević, specijalist kliničke psihologije i Koraljka Hausnet-Lasović, prof psihologije nazočnima su prikazale nove statistike i podatke alkoholiziranosti među mladima koji su alarmantni.

Statistika Zavoda za javno zdravstvo brodsko-posavske županije obuhvatila je učenike prvih razreda srednjih škola, dakle djecu od 14 do 15 godina, a rezultati su vrlo zabrinjavajući.

U prilog tomu ide podatak da 31% maloljetnika popije jedno do dva pića, 12% dva do pet, 3% pet do deset, a čak 20% uopće ni ne broji koliko popije alkoholnih pića npr. subotom na večer ili na privatnim zabavama.

Najveći broj mladih konzumira alkohol na javnim mjestima kao što su kafići, parkovi, naselja ali i kod prijatelja kao i u vlastitim kućama.

Prema statističkim podacima zakonska kontrola prodaje alkoholnih pića maloljetnicima nažalost nije efektivna što potvrđuje to da je čak 91% ispitanih odgovorilo da nemaju nikakvih poteškoća kupiti alkohol u trgovinama, kioscima, benzinskim crpkama itd.

Navedeni postotak obuhvaća nabavu različitog pića, no svakako je najalarmantniji podatak da 76% mladih lako dolazi do žestokih pića što je svakako zabrinjavajuće.

Svaka statistička kategorija prikazuje da je alkohol mladima najdostupniji u kafićima i diskotekama.

Predavačice su posebnu pozornost skrenule na roditelje i odgojne ustanove gdje su se dotakle ekskurzija i školskih prostora za koje, naravno, postoji pravilo ne unošenja i ne konzumiranja alkohola na putovanjima i na prostoru škola no to često bude samo formalnost. Veliki problem također predstavlja i nedovoljno reagiranje roditelja i policije gdje samo 16% roditelja nešto poduzme u vezi alkoholiziranosti svoje djece. Kao posljedica svega navedenog čak 10% mladih koji konzumiraju alkohol postaju budući alkoholičari.

Prof. Hausnet-Lasović istaknula je brojne konsekvence i negativne utjecaje alkohola na mlade kao što je – usporavanje motoričkih osobina, loš utjecaj na razvoj mozga, ometanje pri donošenju odluka, poteškoće u učenju i usvajanju novih ideja, slabljenje sportskih mogućnosti…

Razlozi ispijanja alkohola mogu biti društveni, ekonomski, psihički, zdravstveni problemi i drugi zbog kojih je nužno promijeniti društvene norme, obiteljske navike ali i, povrh svega, negativnu efikasnost provođenja zakona.

Također, na roditeljima je u prvom redu odgovornost da svojoj djeci ne budu loš primjer te da komunikacijom, involviranosti u društveni život svoje djece i obiteljskim pravilima ne dopuste ikakve loše navike.

U lokalnoj zajednici i odgojno-obrazovnim ustanovama također leži velik dio odgovornosti. Nužne su veće aktivnosti i edukacije po tom pitanju kao i akcije suzbijanja alkohola među mladima, ali u tom pravcu moraju svi zajedno surađivati da bi se postigao željeni efekt.

Predavanje je bilo otvoreno za razna pitanja i sugestije pa su mnogi nazočni postavljali pitanja i izražavali svoja stajališta a među njima i Branko Medunić koji je izrazio želju da sve ne ostane samo na riječima nego da se provede i u praksi, te da je gradu potrebno još više sadržaja za slobodno vrijeme kako bi lokalna zajednica bolje uklanjala ovaj problem.

Zdenka Zečević je isto istaknula kako se mladima daju veliki džeparci usprkos „recesiji“ i u tomu vidi dio problema.

Dr. Ljiljana Lukačević za kraj je porukom i željom „Nova Gradiška, grad zdrave i trijezne mladeži“ odaslala nadu i pozitivu za svjetliju budućnost mladih Novogradiščana.

 

Related Post

LJETNA POZORNICA ŽIVI

Autor - 22/05/2016 0
Večernji dio programa počeo je otvorenjem izložbe slika “„Ljetna pozornica-jedino saznanje“ (a:Željka Bašić Šorak), a nakon toga je uslijedio glazbeni…