BILJANA BORZAN U EU PARLAMENTU

657 0

Vytenis Andriukaitis odgovarao na pitanja o zdravstvu, GMO-u,

slobodnoj trgovini s SAD-u … – Kandidat za europskog povjerenika za zdravlje i sigurnost hrane Litvanac Vytenis Andriukaitis je tri sata odgovarao na pitanja članova odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Andriukaitis, po struci kardiokirurg, bivši je litvanski parlamentarac i ministar zdravstva iz redova socijaldemokrata. Rođen je u Sibiru za vrijeme izgnanstva svoje obitelji i u mladosti je zatvaran od strane KGB-a radi nacionalizma.

 

Eurozastupnica Biljana Borzan je kandidatu za povjerenika postavila pitanje na koji način se Europska komisija planira nositi sa zdravstvenim izazovima 21. stoljeća poput sve starijeg stanovništva, debljine, raznih ovisnosti i povećane učestalosti kancerogenih oboljenja.

 

Andriukaitis je odgovorio kako je, iako je zdravstvo većim dijelom u nadležnosti država članica, zajednička europska akcija nužna jer navedeni problemi jednako pogađaju sve članice. Naveo je kako će bez okrupnjavanja i zajedničkog korištenja nacionalnih resursa ti problemi biti nerješivi.

 

– Europska unija je bila najbolji lijek za oporavak europskog društva nakon drugog svjetskog rata. Isto tako i “zdravstvena Unija” (Health Union) može biti naš odgovor na pritiske koji prijete javnom zdravlju i održivosti naših zdravstvenih sustava. Primjerice, pojedine države se teško mogu boriti protiv rijetkih bolesti koje pogađaju nekoliko ljudi od tisuću, no dvadeset i osam država zajedno može, kazao je Andriukaitis. Dodao je kako njegov pristup ovisnostima poput alkohola i duhana neće biti  zabrane već informiranje i upozoravanje na posljedice.

 

Odgovarajući na pitanja zastupnika o zaštiti potrošača i sigurnosti hrane u kontekstu sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD i EU (TTIP), Andriukaitis je kazao da neće uzmaknuti ni milimetra pred pritiscima raznih lobija.

 

Kod zaštite zdravlja i potrošačkih prava europskih građana neću pristati na kompromise radi profita, na to me obvezuje i Hipokratova zakletva. Uostalom, konačnu odluku o prihvaćanju ili odbacivanju TTIP-a donosite upravo vi eurozastupnici, poručio je Andriukaitis.

 

Nekoliko zastupnika tražilo je njegov stav o GMO-u, na što je Andriukaitis izjavio kako smatra da bi svaka zemlja trebala sama odlučivati želi li ih ili ne. Dodao je kako je njegovo mišljenje da je Europa mjesta velike bioraznolikosti i da takva treba i ostati. Nakon što Europski parlament sasluša svih 28 kandidata za povjerenike, konačnu odluka o potvrdi nove Europske komisije donosi na plenarnoj sjednici u listopadu.

 

 

Related Post