BISKUPOVO PISMO ŽUPNICIMA

737 0

POŽEGA 23. travnja 2014. – Prigodom proglašenja svetim pape Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije, biskup Antun Škvorčević uputio je svećenicima pismo u kojem daje smjernice za obilježavanje tog događaj u svim župama.

Biskup u pismu kaže:

 

„Ovih dana naše biskupijsko hodočašće polazi u Rim na slavlje proglašenja svetim bl. Ivana Pavla II., utemeljitelja naše Biskupije i bl. Ivana XXIII. koje će se održati u nedjelju Božjeg milosrđa, 27. travnja 2014. Velik je to događaj za našu mjesnu Crkvu!

 

1. Pozivam vas da toga dana, 27. travnja na svetim misama vjernike podsjetite na slavlje u Rimu koje se znakovito odvija u nedjelju Božjeg milosrđa, čiji je naš blaženi Utemeljitelj bio poseban štovatelj i navjestitelj i koji je to otajstvo uveo u kalendar rimske Crkve. Pridružite se rimskom slavlju molitvom, napose ‘Molitvom bl. Ivanu Pavlu II.’ pri svršetku svetih misa kako smo to činili ovogodišnje korizme, i popratite je poklikom ‘Sveti Ivane Pavle, moli za nas’! Hodočasnici u Rim na čelu s dijecezanskim biskupom molit će za cijelu požešku mjesnu Crkvu osobito u petak, 25. travnja 2014. kada budu slavili svetu misu na grobu bl. Ivana Pavla II. Tako će se prigodom njegova proglašenja svetim očitovati snažno molitveno zajedništvo naše Biskupije.

 

2. U subotu, 3. svibnja 2014. na hodočašću djece osnovne škole u Voćin, pred Gospinim likom koji je naš Utemeljitelj okrunio 2003. u Osijeku, zahvalit ćemo za njegovo uzdignuće na oltar svetih. Zajednička biskupijska zahvala za novog sveca održat će se u Voćinu, 21. kolovoza i 8. rujna ove godine.

 

3. U nedjelju, 4. svibnja 2014. neka se na svim svetim misama u crkvama Požeške biskupije službeno obznani vjernicima da imamo nove svece, posebno Ivana Pavla II. te u molitvi vjernih zahvali za njegovo uzdignuće na oltar a pri svršetku svete mise otpjeva himan ‘Tebe Boga hvalimo’ i završi ‘Molitvom bl. Ivanu Pavlu II.’ s poklikom ‘Sveti Ivane Pavle., moli za nas’! Nastojat ćemo za tu nedjelju, ako bude moguće, dostaviti svakoj župi sliku sv. Ivana Pavla II. koju valja izložiti u crkvi na dostojno mjesto. Toga dana misu zahvalnicu u požeškoj Katedrali predvodit će dijecezanski biskup u 18,30 sati.

 

Neka nas proglašenje svetim pape Ivana Pavla II. potakne da novim žarom i slogom uznastojimo oko ‘preslavnoga djela evangelizacije’ na koje nas je sveti Papa pozvao u Apostolskom pismu o utemeljenju Požeške biskupije“, kaže u Pismu biskup Škvorčević.

Related Post