NOĆ KNJIGE U GRADSKOJ KNJIŽNICI

1384 0

NOVA GRADIŠKA, 24. travnja 2014. – I Nova Gradiška se, zahvaljujući Gradskoj knjižnici, ubrojila i ove godine među 156 hrvatskih gradova u kojima je manifestacijom „Noć knjige“ obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Cilj je bio afirmirati kulturu čitanja, potaknuti razgovor o literaturi, podići svijest o važnosti knjige u svakom društvu i svakom vremenu.

 

Tako su i u novogradiškoj knjižnici jednoj od 123 knjižnice u Hrvatskoj od 18 sati, 23. travnja, pa sve do 01,30 slijedećega dana upriličeni različiti zanimljivi sadržaji za djecu i odrasle „knjigoljupce“ i poklonike lijepe pisane riječi i umjetnosti.

 

Sve je počelo pričaonicom-pjesmaonicom za bebe i najmlađe pod nazivom „Čitajmo zajedno u pidžamama“, a u sklopu prve nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ s ciljem promicanja čitanja naglas djeci od rođenja. Organizatorice su bile djelatnice Knjižnice Renata Matijašević i Anka Višić te čitale priče i pjesme poznatih „ zavičajnika“ Tita Bilopavlovića, Grigora Viteza, Mire Gavrana, Ivana Slišurića,… Više od 40 djece i roditelja uživalo je i u izložbi knjiga i slikovnica spomenutih autora. U ovoj veseloj pričaonici sudjelovale su i članice Plesne skupine Marine Mihelčić sa svojom trenericom Natašom Ledić. Zanimljivom radionicom „Labuđe jezero“ prezentirale su zahtjevne baletne korake te sve sudionike nagradile jednom od svojih nagrađivanih plesnih koreografija.

Istodobno se u Studijskoj čitaonici Odjela za odrasle odvijala kreativna literarno- scenska radionica za tinejdžere i tinejdžerice „Od korica do korica“ pod vodstvom knjižničarke Mirjane Pranjić, Fan cluba „Miro Gavran“ pri GKNG i Marinele Banovčić, nastavnice novogradiške OŠ Ljudevita Gaja. Upriličen je i zanimljiv izbor za „Miss knjige“, a pobijedio je naslov „Moja mama pankerica“.

 

Potom su uručena Priznanja „Najčitateljima odjela za odrasle GKNG“, a primilo ih je 43 članova knjižnice. Najstarija među njima je Elizabeta Ferić, rođena 1919. koja je uputila pisanu čestitku za Noć knjige i zahvalila djelatnicima na susretljivosti. Najmlađa posjetiteljica Knjižnice je Gabrijela Jeftoski i ima samo 2. godine. U ime svih nagrađenih zahvalio je dr. Dragoljub Kocić. Priznanja su dodjeljena i vjernim suradnicima Knjižnice, a njih je u 2013. bilo 60. Priznanja je uručila magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika ujedno zahvalivši svim djelatnicima Gradske knjižnice za sve lijepo što čine za svoje sugrađane obogaćujući tako kulturni život grada.

 

U „Noći knjige“ otvoren je i Klub čitatelja Gradske knjižnice, a učinila je to prof. Ljiljana Ptačnik te naglasila kako bi se jednom mjesečno organizirali susreti na kojima bi se zajednički odabarana knjiga čitala naglas, razvijajući tako vještinu izražajnog interpretiranja teksta, a potom bi se o pročitanom razgovaralo. Napominjemo kako je upravo prof. Ptačnik inicijatorica ideje „Cijeli grad čita“ realizirane prošle godine. Ovaj događaj oplemenile su nastupom sestre Matea i Martina Škvorčević.

 

Uslijedila je potom „Noć poezije“ u kojoj je domaće i svjetske pjesnike interpretirao Novogradiščanin Zrinko Kapetanić i sam autor zbirke poezije „Dječak u zabludi“. A uz stihove tekla je i klavirska glazbena pratnja Manuele Vuković, te vokalne izvedbe domaćih i stranih laganica sestara Barbare i Mirte Dautović. Organizatorica „Noći poezije“ bila je prof. Biljana Dakić, ravnateljica GKNG, a dobrodošlicu je umjetnicima poželjela i prof. Marija Karlovčan Subić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“.

Ovogodišnja „Noć knjige“ zaključena je filmskog tribinom uz projekciju kultnog filma „Društvo mrtvih pjesnika“ redatelja Petera Wiera iz 1989. u organizaciji Branka Kolića, višeg knjižničara i prof. Kristine Abramović, OŠ „Mato Lovrak“ NG.

 

Organizatorima novogradiške „Noći knjige“, Gradskoj knjižnici NG, pridružili su se i dali potporu Turistička zajednica grada, POU „M.A.R.“, gradske osnovne škole Ljudevita Gaja i „Mato Lovrak“, Gimnazija NG i Zrinko Kapetanić. Manifestacija se odvijala pod pokroviteljstvom grada Nova Gradiška uz sponzorstvo Turističke zajednice (dir. Dinka Matijević); Tiskare Arca d.o.o., Pekare „CAPAN“ NG (vl. Borislav Capan), Pekarnice EUROPA NG (vl. Čočaj Flurim ); Pekarne Nova Kapela (vl. Lazar Kajtazi), Feliksa Valentića, Informatičkog servisa Vuković (vl. Velimir Vuković), Galerije 13, NG (vl.Branimir Brozičević), Mateja Predojevića-Petrića, Nine Kapetanića.

 

Za sve ljubitelje knjige ulaz je bio slobodan, a organizator je osigurao i poklone kojima je razveselio i djecu i odrasle.

 

„Noć knjige“ upriličena drugu godinu u Novoj Gradiški oplemenila je duše brojnih posjetitelja i potvrdila kako i mladi i oni sa životnim iskustvom, unatoč modernim tehnologijama današnjega vremena, ipak prednost daju knjizi

 

Autor Ivanka Herceg

Foto: Momir Divjak

Related Post

„Zimu u knjižnici“

Autor - 13/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 13. siječanj 2012. – Iako je i prošlih godina za vrijeme zimskih školskih praznika bilo druženja djece u…

LJETO U KNJIŽNICI 2013.

Autor - 04/07/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 4. srpanj 2013. – Tradicionalna manifestacija „Ljeto u knjižnici“ ove se godine održava dvanaesti oputa na radost novogradiške…

„LJETO U KNJIŽNICI“ 2016.

Autor - 06/07/2016 0
NOVA GRADIŠKA – Stručni tim Gradske knjižnice Nova Gradiška i ovoga je ljeta (srpanj/kolovoz) pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška i…