PRENOSIMO IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA 2013.

1377 0

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, 25. 11. 2013. u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba održano je godišnje Savjetovanje akcije

„Gradovi i općine – prijatelji djece“. Na savjetovanju su se okupili predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u akciji te predstavnici državnih, gradskih i općinskih tijela, ureda i ustanova koji podupiru ovaj program u Hrvatskoj. Novu Gradišku je predstavljala zamjenica gradonačelnika mr. sc. Ljiljana Lukačević.

 

U svečanom dijelu savjetovanja Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ dodijelio je povelju Gradu Novoj Gradiški za uspješno provedenu naj-akciju 2013. pod nazivom „Ljeto u knjižnici“.

– U listopadu ove godine Grad je prijavio Središnjem koordinacijskom odboru akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ program „Ljeto u knjižnici“ Gradske knjižnice Nova Gradiška za naj-akciju 2013. Naime, Gradska knjižnica je tijekom ljeta ponudila sadržaje za organizirano i kvalitetno provođenje ljetnih školskih praznika, koji promiču radost življenja, stvaranja i zajedništva te pokazala da je naš grad mjesto gdje djeca mogu sanjati svoje snove. Gradska knjižnica i „Ljeto u knjižnici“ zasigurno će pomoći da grad Nova Gradiška bude korak bliže prestižnom statusu grada – prijatelja djece, za čiju kandidaturu opsežne programe i izvješća priprema Koordinacijski odbor akcije „Grad Nova Gradiška – prijatelj djece“ – navodi zamjenica gradonačelnika, mr. sc. Ljiljana Lukačević.

 

Brojnim susretima i radionicama kreiraju vedru knjižničnu i stvarnu budućnost

 

2013. godina za Gradsku knjižnicu Nova Gradiška bila je godina brojnih aktivnosti i novih sadržaja. Ostvareni su kroz veliku i uspješnu suradnju s Gradom Nova Gradiška, Dječjim vrtićem, s gradskim i ostalim osnovnim školama naše okolice, Osnovnom glazbenom školom Učilišta Relković, srednjim školama i Gimnazijom, Učilištem Relković i Gradskim muzejom, Turističkom zajednicom grada Nova Gradiška, gotovo svim našim udrugama, posebice s Maticom hrvatskom – ogrankom Nova Gradiška, Udrugom Prevencija, Udrugom gluhih i nagluhih, Udrugom slijepih i slabovidnih, Udrugom volontera, Maticom hrvatskih umirovljenika, Udrugom Pozitiva, Udrugom stvaratelja u kulturi, KLD-om Rešetari te svim lokalnim medijima.

Zahvaljujući Ministarstvu kulture RH i našem Gradu, nakon dugogodišnjih nastojanja započeli su s radom u računalnom programu ZaKi koji će unaprijediti usluge Knjižnice na zadovoljstvo djelatnika i brojnih sadašnjih i budućih korisnika koji to i zaslužuju.

 

Djelatnici Gradske knjižnice obilježili su sve prigodne sadržaje brojnim susretima i radionicama. DANE GRIGORA VITEZA obilježili su u suradnji s Dječjim vrtićem i uz književni susret s pjesnikom Zoranom Hrkačom iz Slavonskog Broda. Posebice su ponosni na prvi put održanu NOĆ KNJIGE (23. travnja), koja je okupila brojne sugrađane, ljubitelje knjige i umjetnosti, uz uvodnu izložbu Dominika Poletta i sve poznatijeg novogradiškog Fotokluba „F4“, te projektom „bookcrossinga“ koji je tek započeo u hrvatskim knjižnicama

 

Slijedila je već tradicionalna manifestacija „LJETO U KNJIŽNICI“ koju je svečano, u ime Grada – pokrovitelja, otvorila zamjenica gradonačelnika, mr. sc. Ljiljana Lukačević. Kroz 11 kreativnih radionica u 12 dana, u suradnji s voditeljima-stručnjacima i entuzijastima, uza sve djelatnike Knjižnice; Mirjanu Pranjić, Renatu Matijašević, Anku Višić, Branka Kolića, Biljanu Dakić, pripravnika Lea Sokića te suradnike iz javnih radova za područje kulture; Lovorku Kovačević-Poletto i Damira Gajskog, 560 malih sudionika radionica i 70-ak njihovih roditelja, djedova i baka, dostojno i vedro „Ljeto u knjižnici“ proslavilo je 12. rođendan.

S Gradom Nova Gradiška, ustanovama i udrugama-predstavljačima, proslavili su ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja, u rujnu je održana premijera dokumentarnog filma „ŠTO SE U KNJIŽNICI RADI“, a od 15. listopada do 15. studenog brojnim edukativnim susretima, radionicama i književnim susretima proslavljen je MJESEC HRVATSKE KNJIGE. Uz pokroviteljstvo Grada, voditeljstvo koordinatorice prof. savj. Ljiljane Ptačnik, a uz suradnju svih škola, Dječjeg vrtića, udruga, ustanova kulture, Opće bolnice Nova Gradiška i brojne zainteresirane sugrađane, uspješno su proveli akciju „CIJELI GRAD ČITA“. Pohvale su stigle od Ministarstva kulture RH koje je u svim knjižnicama provelo projekt „čitanja naglas“.

Cijelu godinu kroz kreativne radionice djelatnici Gradske knjižnice doprinijeli su velikom nacionalnom projektu 100 GODINA HLAPIĆA, tzv. „Hlapićevoj godini“. Do kraja godine organizirat će brojne lijepe programe vezane uz obilježavanje DANA GRADA te adventsko razdoblje. Bez obzira na sve objektivne i financijske poteškoće, bila je ovo „godina za pamćenje“. Vjeruju da je ovo tek uvod u vedru knjižničnu i stvarnu budućnost na korist i zadovoljstvo svih stanovnika našega grada i okolice.

 

Related Post