BLAGDAN SVIH SVETIH I DUŠNI DAN

1139 0

Blagdan podsjeća i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

NOVA GRADIŠKA, 1. studeni 2013. – Misnim slavljima u župnim crkvama

novogradiškog kraja sutra će biti obilježen spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a 2. studenog, na spomendan mrtvih Dušni dan, prisjetit ćemo se svojih pokojnika, polažući cvijeće i paleći svijeće na njihove grobove.

 

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga.

 

Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona i slavi se 2. studenoga. Obilježava se od početka XI. stoljeća, a ubrzo se proširio među narodima.

 

Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu.

 

Pod izrazom ‘svi sveti’ ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima, već blagdan podsjeća i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

 

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenog.

Related Post

USPJEH NOVOGRADIŠČANA

Autor - 17/07/2013 0
NOVA GRADIŠKA 17. srpnja 2013. – U sklopu realizacije projekta Udruge gluhih i nagluhih grada NG, 17. srpnja u Gradskoj…

NEK SE ZNA

Autor - 26/03/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 25. ožujak 2015. – Table s natpisom GRAD NOVA GRADIŠKA PRIJATELJ DJECE krase ulaze u naš grad. Ponos…