VIJEĆE ZA PREVENCIJU KRIMINALITETA

2173 0

NOVA GRADIŠKA, 5. travanj 2012. – Pod predsjedanjem zamjenice gradonačelnika dr. Ljepše Rakas Vujčić jučer je održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta u gradu Nova Gradiška na kome je Bernardin Trna podnio

izvješće Policijske postaje Nova Gradiška o provedenim preventivnim aktivnostima u 2011. godini i prva tri mjeseca 2012. godine.

 

Treba odmah istaknuti da su članovi Vijeća pohvalili brojne aktivnosti koje Policijska postaja Nova Gradiška provodi među učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i među najmlađom populacijom naših sugrađana u dječjim vrtićima. Impozantan je broj mladih koji su uključeni u projekte kojima je cilj spriječiti devijantno ponašanje mladih. Budući da se radi, kako je naglasio Bernardin Trnka, o dugotrajnom procesu, nužno je mladima dati priliku da se organizirano okupljaju i zadovoljavaju svoje interese.

Primjerom OŠ „Mato Lovrak“ Mirko Golovrški je kazao kako se škole mogu uključiti u preventivne programe. U holu te škole prostor za okupljanje imaju članovi KUD-a „Trenk“ među kojima je i tridesetak djece. Ova škola sportskim udrugama daje na korištenje sportsku dvoranu.

 

Mr. Ljiljana Lukačević govorila je o školskim preventivnim programima s kojima su pokrivene brojen preventivne aktivnosti. Ukazala je i na potrebu racionalizacije jer se aktivnosti preklapaju kroz razne udruge građana. Od brojnih preventivnih aktivnosti pohvalila je sajam mogućnosti koji je, kako je kazala, bio nešto izuzetno. Podsjetimo na neke od preventivnih aktivnosti koje je provela Policijska postaja Nova Gradiška.

 

Najveći program proveden je pod nazivom Zajedno više možemo, a koji je prošle godine u veljači prihvatilo Vijeće za prevenciju kriminaliteta. Iz njega smo izradili potprograme MAH 1 i MAH 2 , Prevenciju i Alternativu. MAH 1 je program za rad s učenicima četvrtih razreda. Dolazili su u Policijsku postaju gdje je održano 11 predavanja na kojima je bilo oko 300 učenika gradskih i škola iz susjednih općina. Programa MAH 2 bila su predavanja, uglavnom u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, organizirana za roditelje učenika šestih razreda. Kroz programe Prevencija i Alternativa organizirani su za učenike šestih razreda iz osnovnih škola.

 

-Sajam mogućnosti bio je glavna aktivnost u prošloj godini. Zahvaljujem se ovom Vijeću i gospođi Rakas koji su nam pomogli, posebno osnovnim školama koje su taj dan proglasile nenastavnim i svima drugima koji se sudjelovali. Sa cijelog novogradiškog područja od Okučana do Nove Kapele bilo je oko 4.500 djece, 49 izlagača, od udruga, sportskih klubova, udruga iz oblasti kulture i drugih udruga građana do DVD-a , Crvenog križa, Doma zdravlja i drugih. Poslije održanog Sajma mogućnosti Grad Nova Gradiška je taj projekt kandidirao kao jednu od akcija na nivou RH . Proglašena je najakcijom u 2011. godini u RH. Na to smo ponosni – kazao je Bernardin Trnka

 

Dodajmo i „manje“ projekte Cuga je tuga, iz kojeg je nastala kazališna predstava Mamurluk na kojoj je bilo 600 učenika šestih, sedmih i osmih razreda. Uz Dan borbe protiv nasilja nad ženama obnovljen je program Živim život bez nasilja. Organizirana su predavanja i radionice u školama, a na kraju prošle godine provedena je u školama preventivnu akciju Mir i dobro. U školama su postavljeni panoi, održana su predavanja vezana za zlouporabu pirotehnike na što su upozoravani prodavači pirotehnike u prodavaonicama.

 

Ovim aktivnostima Policijske postaje Nova Gradiška treba dodati i sudjelovanje policijskih službenika na brojnim manifestacijama koje organiziraju razne udruge i društva.

Dodajmo da je cilj Vijeća za prevenciju kriminaliteta da se svi oni koji rade po tom pitanju okupe na jednom mjestu, da ne dolazi do nepotrebnog preklapanja aktivnosti i da njegov rad bude učinkovitiji. Bernardin Trnka smatra da treba motivirati rad članova Vijeća, jer neki ne dolaze na sjednice, ali u njegov rad uključiti i nerke koji već preventivno djeluju, kao što je Udruga volontera.

Related Post

Novogradiški ratni spomenar

Autor - 31/12/2011 0
Posljednjih dana 1991. godine za branitelje na crti bojišnice i Novogradiščane, koji su pretežito u skloništima, nije bilo vremena za…

MINUS U GRADSKOM PRORAČUNU

Autor - 01/12/2010 0
GRADONAČELNIK VUKOVIĆ: ZAKINULA NAS DRŽAVA I HDZ-ova VLAST BILONJIĆ: TO JE DOBAR PREDIZBORNI GOVOR SDP-a NOVA GRADIŠKA, 1. prosinac 2010.…