BOŽIĆNI KONCERT ŠKOLSKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA PŠ LJUPINA

1194 0

NOVA GRADIŠKA – Na blagdan Nevine dječice, 28. prosinca u novogradiškom Domu kulture Školski tamburaški orkestar Područne škole Ljupina, koja pripada gradskoj OŠ „Mato Lovrak“ Božićnim je koncertom obilježio

10. godina uspješnog djelovanja za što su ove godine dobili i Medalju grada.

 

Začetnik ideje o pokušaju oživljavanja izvannastavne aktivnosti TAMBURAŠA, koja bi koristila postojeću, davno zaboravljenu, školsku zbirku od 20-ak tamburaških instrumenata, bio je Mirko Golovrški, tadašnji ravnatelj OŠ „Mato Lovrak“, a na njih je vrlo ponosna i sadašnja ravnateljica Vesna Lončar-Cindrić. Učitelju Ivici Đikiću, zaljubljeniku u glazbu, taj se izazov učinio zanimljivim te se hrabro prihvatio glazbenog pedagoškog rada s djecom na ovim tradicionalnim žičanim instrumentima, unatoč tomu što je tijekom svoje studijske naobrazbe svirao glasovir. Tako je, na samom početku, istodobno s devetero djece stjecao i svoja prva znanja o sviranju takvih instrumenata. Zanimljiva je činjenica kako se od prvih dana orkestru, uz unuka, pridružio i jedan umirovljenik, Josip Sakač. Budući da je u mladosti svirao u jednom ljupinskom tamburaškom sastavu, svojim znanjem i iskustvom uvelike je pomogao radu orkestra, što nesebično radi i danas.

Mještanima se ovaj orkestar po prvi puta predstavio na pokladnoj priredbi 2005. godine dvjema manjim skladbama, a budući da su dočekani s oduševljenjem, odlučili su pripremiti zahtjevniji program božićnih tradicionalnih pjesama i nastupiti na polnoćki i božićnoj priredbi. Prva takva božićna priredba održana je povodom blagdana Nevine dječice, 28. prosinca 2005. godine i od tada svake godine u to vrijeme predstavljaju prigodni božićni program Školskog tamburaškog orkestra Ljupina u mjesnom domu, a ove su godine  prvi puta nastupili u novogradiškom Domu kulture. Danas orkestar okuplja učenike od 2. razreda OŠ „Mato Lovrak“ do onih starijih, od kojih su neki čak i završili srednjoškolsko obrazovanje, a neki su i na fakultetima. U orkestru svira 30-ak članova, koji svojim nastupom uveličavaju brojne školske i crkvene svečanosti u mjestu i okolici.

Prvi važniji i zapaženiji nastup imali su, sa solisticom Vesnom Mulac, na Smotri dječjeg stvaralaštva u Koprivnici 2008. gdje su predstavljali Društvo naša djeca Nova Gradiška i tada su uvršteni u deset najboljih izvođača. Najbrojnije im je gledateljstvo bilo na „Novogradiškom glazbenom ljetu“ 2010. kada su nastupili kao pratnja djevojčici Lani Smičić u pjesmi „Slavonijo, ljepša si od raja“. U listopadu su prošle godine  gostovali u svetištu na Gospinom polju kod Bilog Briga, gdje su tamburaškom izvedbom liturgijskih napjeva popratili cijelo misno slavlje.

Svirku tambura prati vokalno 20-ak članova školskog zbora koji djeluje u sklopu Scenske družine Područne škole Ljupina, pod vodstvom učiteljice Irme Arbutina Đikić.

Naravno, da nije ljubavi prema djeci, zajednici u kojoj žive i srca za tradiciju ništa od ovoga ne bi bilo.

Na ovogodišnjem božićnom koncertu uz tamburaše i pjevače predstavili su se i učenici sekcije hortikulture koju vodi učitelj Miroslav Ruškan pa su na taj način i ovoga puta dali doprinos zajedništvu. Djeca su uprizorila i Svetu obitelj, dolazak triju kraljeva koji su se poklonili malenom djetetu Isusu i darivali ga. Nastupili su i solisti: Vesna Mulac, Tibor Banović, Marinela Vonić, Glorija Ćorković, Lana Tokić. Program su vodile simpatične Tea i Doris.

U posjetu je stigao i  „djed Božićnjak“ pa je uz svoje „pomagače“ uručio  Zahvalnice članovima Školskog tamburaškog orkestra: najstarijem, djedu Sakaču, Dijani Klarić, Nikolini Kovačević, Antoniu Andrašiću, Juri Begoviću, Domagoju Sakaču, Vladi Beriću, Renatu Terziću, Leonu i Lei Oršulić, Krešimiru i Marijanu Juriću, Kristianu Sakaču, Klaudiju Šokiću, Mateju Štefancu, Manuelu Voniću, Kristianu Stipiću, Toniju Špeharu, Davidu Grašiću, Ivanu Barišiću i Luki Gubiću.

Prigodnim riječima svima se obratio Ivica Đikić, zahvalio na potpori Gradu i gradonačelniku Željku Bigoviću, županu Danijelu Marušiću, ljupinskim vatrogascima, OPG-u Cvitić, Mariju Kovačeviću, Dragi Juriću i Željku Terziću, Zdenku Beriću, vlč. Ivanu Štivičiću, TO „Dobar zvuk“, OPG-u Berić, Danijeli Begović, predsjednici MO Ljupina, Mirku Golovrškom, bivšem ravnatelju OŠ „Mato Lovrak“, Gordanu Bijeliću, koji je osmislio logo orkestra i Zahvalnice te Vesni Lončar Cindrić, sadašnjoj ravnateljici škole, koja je izrazila ponos kako Školskim tamburaškim orkestrom, tako i učiteljima Područne škole Ljupina koji su, kako je istaknula, uložili puno truda, rada i ljubavi kako bi mladima, ali i mještanima ovoga naselja život učinili ljepšim i sadržajnijim. Također je zahvalila i roditeljima djece koja rad učitelja i škole podržavaju i aktivno sudjeluju u svim događanjima.

Svirači, glumci i pjevači jedinstven su spoj i vrlo uspješan nositelj kulturnih događanja u Ljupini tijekom jednog desetljeća, na radost mještana i na ponos školi, roditeljima i svima u gradu Nova Gradiška u čije su ime na jubilarnom koncertu bile i magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika te Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti grada.

 

Related Post

GLAZBENO-KREATIVNA SKUPINA

Autor - 27/03/2014 0
15. ožujka 2014. bio je jako važan datum za Glazbeno-kreativnu skupinu “Zvjezdani putevi” koja je tog dana imala premijeru svoje…

MATICA HRVATSKA

Autor - 30/06/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 30. lipanj 2013. – Tradicionalno, koncem školske godine novogradiški ogranak Matice hrvatske knjigama nagrađuje najbolje osnovce i srednjoškolce.…