BRANITELJI – Burna sjednica Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata

1392 0

NOVA GRADIŠKA, 2. kolovoza 2010. – Sjednica Odbora za obilježavanje utemeljenja 121. brigade HV i drugih važnih obljetnica, na koju se i ovaj put od pedeset pozvanih članova odazvalo tek 14, obilovala je dosta burnim raspravama, koje su se odnosile na braniteljske udruge i njihovu brojnost, koja, kako je istaknuo Mihajlo Matokanović,

 razjedinjuje braniteljski korpus u stavovima i mišljenima naspram pojedinih događanja. Brojnost braniteljskih udruga iz Domovinskog rata nazvao je „sprdačinom hrvatske države“. Raspravu je izazvao i prijedlog Mate Modrića da se odbor očituje o, kako je kazao, četničkom orgijanju u Srbu.

 

Obljetnica 121. brigade u Staroj Gradiški

Branitelji će se aktivno uključiti u obilježavanje obljetnice Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i VRA „Oluja“, a u Kostajnicu će na druženje s tamošnjim braniteljima i obilježavanje obljetnice akcije „Una“ branitelji s područja novogradiškog područja ići u organizaciji općine Rešetari. Tradicionalno obilježavanje obljetnice agresije na zapadni dio županije i ove će se godine pod motom „Da se ne zaboravi“ održati u Gornjim Bogićevcima 14. kolovoza. Tom će se prigodom uz evociranje sjećanja na agresiju JNA na područje općina Stara Gradiška, Okučani i Gornji Bogićevci i pružanju otpora pripadnicima JNA i tzv. srpskim teritorijalcima, održati i Županijske igre dragovoljaca i veterana. Obljetnica ustroja 121. brigade ove će se godine održati u Staroj Gradiški 25. ili 29. rujna. Domaćin će biti Općina Stara Gradiška koja će, kako je kazao načelnik Velimir Paušić, odlučiti hoće li to biti na Dan obilježavanja Dana općine ili prije toga.

 

U Varošu nas je peglala petokraka

– Mi branitelji moramo zauzeti stav o četničkom orgijanju u Srbu. Ne možemo u našoj lijepoj domovini imati dva Dana ustanka. Za mene to ni jedan nije bio Dan ustanka. Veliča se kapa s zvijezdom petokrakom, a nigdje se ne spominje hrvatska vojska. Tko malo bolje proučava povijest antifašizma vidjeti će da je 22. lipnja bio prvi datum koji se spominje u povijesti antifašizma kod Siska gdje je general Bobetko dizao prugu u zrak i rušio bandere. Ovo što se desilo u Srbu, odnosno u Drvaru na Oštrelju i Krnjavuši to treba javno obznaniti. Ustavni zakon je donesen i trebaju se obznaniti sva prešućivana grobišta gdje su stradale nedužne htvatske, katoličke, muslimanske i pravoslavne žrtve. Hrvatske branitelje su u Srbu strpali u jedan geto, a ove druge su veličali. Onaj koji je govorio da lijepo stoji kapa partizanka, neka stoji njegovom ćaći na glavi, mome ćaći nije stajala, naročito mojoj rodbini koja je pobijena u Krnjavuši, Gorićevcu i Guduri. Ti su ljudi tamo od istih tih stradali u ovom ratu od istih tih kokardi koje smo gledali 1990. godine na Plitvicama i dalje. Moramo jednom reći u bebu da smo ovu državu mi stvorili, a ne oni koji govore na tekovima ovoga i onoga. Vidjeli smo u Varošu kako nas je zvijezda peglala, nije bila kokarda već zvijezda i tenkovi s zvijezdom – kazo je Mato Modrić i zatražio da Odbor zauzme stav o događanjima u Srbu.

 

Jedna braniteljska udruga

Mija Matokanović je kazao da je problem u braniteljima koji su razjedinjeni i da zbog toga nema zajedničkog stava i njihovog uvažavanja. Predložio je da se pokrene inicijativa za osnivanje jedne braniteljske udruge jer samo jedinstveni branitelji mogu ostvariti svoje ciljeve. Da treba reagirati na događaje u Srbu složili su se Željko Furić, Željko Bura i Jozo Bungić, a Zvonimir Bošnjak je kazao kako se prosjači za spomenik u Kninu, a da je država dala novac za spomenik u Srbu. Uvažavajući što su prethodnici rekli Mijo Kulić je naglasio da treba voditi računa da su udruge nepolitičke organizacije, da je nužno jedinsto i zajedničko iznošenje stavova. Komentirajući brojnost udruga proisteklih iz Domovinskog rata Željko Bura je kazo da je toliki broj udruga stvorila politika i u njih postavila svoje ljude. Na kraju je prihvaćen zaključak Adama Tomičića da se do naredne sjednice, koja će se održati početkom rujna, pripremi tekst koji će biti upićen Vladi RH, uredu predsjednika i Minstarstvu branitelja.

   

 

 

Related Post