BRODSKI SREDNJOŠKOLCI PROSVJEDOVALI, HOĆE LI I NOVOGRADIŠKI ?

795 0

Proračun Brodsko-posavske županije našao se u dizbalansu u iznosu 600.000,00 kuna, što je dovelo do nemogućnosti plaćanja najma športskih dvorana Gradu Slavonskom Brodu i Gradu Novoj Gradiški-navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Brodsko-posavske županije

NOVA GRADIŠKA, 19. rujan 2014. – Danas su Slavonskom brodu ispred županijske zgrade prosvjedovali učenici Tehničke i Medicinske škole. Stupili su u štrajk

zbog odluke Gradske uprave da ne dopusti održavanje nastave tjelesnog odgoja u dvorani Brod koja se nalazi u neposrednoj blizini škole.

Tehnička škola u Slavonskom Brodu nema svoju dvoranu za tjelesni pa se nastava do sada održavala u dvorani Brod. Problem je novaca, odnosno tko će plaćati dvoranu, Grad ili Županija, a oni, kako sada stvari stoje, nemaju novca. Do sada je račune plaćala Županija iz decentraliziranih sredstava.

Brodski su srednjoškolci izašli na ulicu i traže ono što im pripada: nastavu tjelesne i zdravstvene kulture u primjerenim uvjetima, u dvorani.

Primili smo priopćenje za javnost Brodsko-posavske županije sa danas održanog sastanka s predstavnicima učenika Tehničke i Medicinske škole iz Slavonskog Broda

– Uvažavajući i razumijevajući nastalu situaciju, odnosno nemogućnost adekvatnog održavanja nastave tjelesne i zdravstvene kulture za učenike Tehničke i Medicinske škole iz Slavonskog Broda, predstavnike učenika ovih dviju škola okupljene u prosvjedu ispred zgrade Brodsko-posavske županije, primili su župan Danijel Marušić, zamjenica župana Dunja Magaš, pročelnik Upravnog odjela za šport i kulturu Brodsko-posavske županije Vladimir Štefanek, te ravnateljica Tehničke škole prof. Mirjana Onukijević.

Na sastanku koji je započeo oko 11,00 sati u Maloj vijećnici županijske uprave, pročelnik Štefanek upoznao je učenike s početnom situacijom koja je i dovela do ovog problema. Kako država ne transfrira dovoljno financijskih sredstava za redovno funkcioniranje srednjeg školstva, proračun Brodsko-posavske županije našao se na ovoj poziciji u dizbalansu u iznosu 600.000,00 kuna, što je dovelo do nemogućnosti plaćanja najma športskih dvorana Gradu Slavonskom Brodu i Gradu Novoj Gradiški, jer kako je podsjetio pročelnik Štefanek, i Gimnazija u Novoj Gradiški nalazi se u istoj situaciji kao i ove dvije brodske škole.

Župan Marušić pozvao je na zajedničko iznalaženje rješenja, dok se situacija trajno ne riješi tijekom rujna i listopada ove godine ili sredstvima iz nadležnog ministarstva ili iz proračuna Brodsko-posavske županije za koji će na sjednici Županijske skupštine župan predložiti rebalans sredstava. Župan Marušić i pročelnik Štefanek, podsjetili su učenike kako su već dugo svjesni ovog problema, te da je ravnateljica Tehničke škole još 4. listopada 2013. godine Gradu Slavonskom Brodu uputila dopis u kojoj traži korekciju previsoke cijene najma sportske dvorane „Brod“ za 20%, no na taj dopis nikada nije stigao odgovor iz Gradske uprave.

Županija će Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH uputiti dopis sa molbom za žurnim rješavanjem nastale situacije, a do ponedjeljka, ravnatelji ovih srednjih škola dogovorit će korištenje dvorana susjednih škola (Industrijsko- obrtničke i Obrtničke škole u Slavonskom Brodu), odnosno korigirati raspored sati u skladu s mogućnostima, kako bi se nastava mogla redovno odvijati.

Na žalost za učenike Ekonomsko-birotehničke škole iz Slavonskog Broda nastava se zasad organizira na vanjskim terenima. Nastava tjelesne i zdravstvne kulture za Gimnaziju Nova Gradiška će se organizirati u dvorani Elektrotehničko-ekonomske škole u Novoj Gradiški.

 

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE


 

Reagiranje Grada Slavonskog Broda

 

– Tko je i zašto zabranio srednjoj Medicinskoj i Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu da nastavu tjelesnog odgoja za svoje učenike organiziraju u gradskim sportskim dvoranama? Nitko od službenika Brodsko-posavske županije ne želi se očitovati na ovo pitanje Gradske uprave, no svi upućuju na županijskog pročelnika za obrazovanje Vladimira Štefaneka. U ovo vrijeme ranijih godina ugovori s ravnateljima dviju gradskih srednjih škola o korištenju gradskih dvorana već su bili potpisani, a učenici su redovno održavali satove tjelesnog odgoja u gradskom prostoru. Na početku nove školske godine nitko od ravnatelja nije niti kontaktirao Gradsku upravu vezano uz ovu temu.

Danas ravnatelji tvrde- Županija više nema novca za najam sportskih dvorana. Kako srednja Medicinska i Tehnička škola u Slavonskom Brodu nemaju vlastite sportske dvorane do sada su za potrebe održavanja tjelesnog odgoja unajmljivale gradske sportske dvorane „Brod“ i „Vijuš“. Trošak najma je Brodsko-posavska županija, kao osnivač srednjih škola, plaćala iz osiguranih decentraliziranih sredstava. U 2014. godini Brodsko-posavska županija je dobila 11.415,916,19 kuna decentraliziranih sredstava namijenjenih za materijalne troškove u srednjim školama, od čega se plaćao i najam sportskih dvorana. Odluka Vlade od dodjeli ovih sredstava javno je objavljena u Narodnim novinama 7/14 20. siječnja 2014. godine. Da Županija ima i više nego dovoljno sredstava kako bi svim srednjoškolcima osigurala potrebne uvjete održavanja nastave dokazuje izvješće o ostvarenju plana županijskog proračuna za prvih šest mjeseci ove godine.

Naime, prema ovom javno objavljenom dokumentu Županija je za trošak najma sportskih prostora proračunom predvidjela iznos od 722.835,18 kuna, od čega je potrošeno samo 349,939,20 kuna. Dakle, za najam sportskih dvorana na raspolaganju je ostao iznos od 372.895.98 kuna. S druge strane revizija županijskog proračun iz 2013. godine pokazuje da je Županija prošle godine u državni proračun vratila 180.306,00 kuna neutrošenih decentraliziranih sredstava.

Kako je onda moguće da na početku nove školske godine sredstava nema, odnosno gdje je nestao novac koji učenicima osigurava potrebne uvjete za održavanje tjelesnog odgoja? Na ovakav način Brodsko-posavska županija grubo krši zakonske odredbe, jer srednjoškolcima za koje je nadležna onemogućuje održavanje nastave – navodi se na portalu Grada Slavonskog Broda.


Primili smo i reagiranje Ureda za odnose s javnošću BPŽ:

 

– Iako smo već naviknuti na ovakav odnos Gradske uprave Grada Slavonskog Broda koja se u probleme ne želi aktivno uključiti i pomoći u njihovom rješavanju, već ih koristi za manipulaciju javnosti i promoviranje osobnih političkih interesa, dužni smo javnosti Brodsko-posavske županije podastrijeti istinite činjenice.

Točno je kako se u priopćenju navodi da je u Proračunu Brodsko-posavske županije planirano 11.415,916,00 kuna za materijalne troškove u srednjim školama. Nažalost, iz ovih sredstava morali smo podmiriti dug za 2013. godinu u iznosu od 550.000,00 kuna što zahtijeva rebalansom proračuna izmjene planiranih sredstava. Napominjemo da je u zadnje 3 godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta smanjilo sredstva za 18%, a da su nam istovremeno pojedini fiksni troškovi iz godine u godinu povećavani (el. energija, grijanje dr…), i da smo ovim smanjenjem „izgubili“ više od 2 milijuna kuna za srednje obrazovanje.

S obzirom na ponovljene teškoće u financiranju u zadnjem kvartalu svake godine, a na osnovi analize troškova za period 1 – 7 mjeseca, pokazuje se da imamo manjak sredstava u odnosu na plan u iznosu od 600.000,00 kuna.

Da bi pokrili taj manjak i uz predpostavku da ćemo imati povećane troškove posebno za energente u zadnjem kvartalu 2014. godine, morali smo planirati moguće uštede. Analizom rashoda u suradnji s ravnateljima srednjih škola dogovorena je štednja među kojom je i štednja u pogledu najma dvorana za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture.

U proračunu za 2014. godinu je planirano za najam dvorana:

• Za Gimnaziju Nova Gradiška 150.000,00 kuna

• Za Tehničku školu u Slavonskom Brodu 292.565,00 kuna

• Za srednju Medicinsku školu 118.770,00 kn, odnosno ukupno 561.335,00 kuna, a ne 722.835,18 kako se navodi u priopćenju iz Gradske uprave. Povrat sredstava u Državni proračun iz decentraliziranih sredstava ne odnosi se na decentralizirana sredstva za školstvo.

Želimo još jednom napomenuti da je ravnateljica Tehničke škole još tijekom 2013. godine obavila nekoliko razgovora u svezi korištenja dvorane „Brod“ i da je 4. listopada 2013. uputila dopis Ustanovi za gospodarenje športskim objektima Slavonskog Broda zamolbu za smanjenj cijene najma sa 185,00 kn za školski sat na 148,00 kuna odnosno za 20% i da do danas na njega nije niti odgovoreno.

Na nekoliko sjednica Županijske skupštine ukazivano je na problematiku financiranja iz decentraliziranih sredstava osnovnih i srednjih škola o čemu je pismenim putem obavješteno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, ali do danas nije ništa riješeno. O svemu ovome. Ponovno ćemo obavijtiti nadležno ministarstvo.


URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

Zvonimir Penić, dipl.novinar,

Related Post

HVALE VRIJEDNA OBLJETNICA

Autor - 08/12/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 8. prosinac 2014. – Kulturno-umjetničkim programom u Domu kulture 5. prosinca održana je završna svečanost obilježavanja hvalevrijedne 95.…

„ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“

Autor - 27/05/2015 0
SLAVONSKI BROD, 27. svibanj 2015. – Jučer smo zaprimili e-mail učenice 8. razreda Osnovne škole „Blaža Tadijanovića“ iz Slavonskog Broda,…