BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

1040 0

Slavonski Brod, 17. studenog 2015. – Brodsko-posavska županija već punih 14 godina, provodi Projekt trihineloskopskog pregleda svinjskog mesa u registriranim klaonicama i zbrinjavanje animalnog otpada.

 

Prošle godine s tri klaonice, „Bebrinka”, „Jagodanović” i Stjepan komerc realiziran je Sporazum o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama. Ukupno je u vremenu tradicionalnih svinjokolja u 11. i 12. mjesecu 2014. godine u tri klaonice obavljena 1.663 trihineloskopska pregleda te pravilno zbrinut klaonički otpad za što je Županija izdvojila ukupno 83.150,00 kn.

 

U četrnaestogodišnjem razdoblju provedbe ovog Projekta za trihineloskopski pregled ukupno 23.514 tovljenika i zbrinjavanje njihovog otpada, Županija je krajnjim korisnicima obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i privatnim osobama, preko registriranih klaonica, ukupno sufinancirala klaoničarsku uslugu s 1.053.177,57 kuna.

 

Cilj ovog projekta je niža cijena uslužnog klanja te micanje istoga iz dvorišta, a krajnji korisnici na taj način dobivaju očišćene, ohlađene i pregledane polovice. Osim borbe protiv trihineloze, primarni klaonički otpad se zbrinjava po svim zakonskim propisima u registriranim objektima čime se štiti okoliš. Po riječima županijskog veterinarskog inspektora Damira Agičića, provedba ovog projekta dala je iznimne rezultate na poboljšanju javnog zdravstva Brodsko-posavske županije

 

Današnjim potpisivanjem Sporazuma o provedbi veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u registriranim klaonicama „Bebrinka”, „Jagodanović” i „Stjepan komerc”, nastavlja se provedba započetih mjera u kojima će se za obavljenu uslugu klaonicama platiti 50,00 kn po zaklanom tovljeniku. Za tu aktivnost Županija je planirala 100.000,00 kn proračunskih sredstava. Sporazum s predstavnicima ovih triju klaonica, u ime županije je potpisao župan Danijel Marušić

Related Post