Centar kompetencije za napredno inženjerstvo: Takvog nema od Beča do Istambula

1617 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Franjo Samardžić, CEKOM

 

NOVA GRADIŠKA, 12. travnja 2022. Izgradnja poslovne građevine Centra kompetencija za napredno inženjerstvo u Industrijskom parku Nova Gradiška, zajedno sa opremom   vrijedna  119,2 milijuna kuna, od kojih bespovratna  sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 78.150.531,29 kuna, pobudila je interes poslovne i javnosti uopće. O značaju  koji ovaj projekt  ima, na potpisivanju  ugovora  za izgradnju i nadzor građenja, govorili su  Adam Đanmić, direktor CEKOM-a, gradonačelnik Vinko Grgić  i Stjepan Bošnjaković, voditelj Upravnog odjela za gospodarstvo Brodsko-posavske županije. 

 

Budućnost dovodimo u Novu Gradišku

-Sretan sam što smo  u ovom velikom projektu, čija je evaluacija trajala gotovo četiri godine, s ponosom mogu reći da smo napravili  najveći korak,  a to je izgradnja Tehnološko-inovacijskog centra na  3.074 kvadrata.  Na dva kata izgrađen bit će opremljen  najsuvremenijim tehnologijama laboratorijima, strojevima i opremom koji će napraviti tehnološki  iskorak na ovom području.  Ne govorimo više o lokalnoj zajednici već o Tehnološko-inovacijskom centru koji će biti   jedan od prepoznatljivih regionalnih centara za istraživanje i razvoj. Želimo biti prepoznati  po tome da radimo neke stvari koje do sada nismo imali prilike ovdje vidjeti i  uspjeti u tome da privlačimo jednu drugu vrstu investitora. Svi volimo čuti o velikim investicijama, o jako puno zaposlenih i ogromnim tvornicama. Nama je ovdje fokus na malima, na startupovima, na budućim „Rimcima“, na budućim infobitovima. Možda to nije toliko atraktivno prema van, što  to ne znači da  firme koje mi tehnološki najsuvremenije  pomognemo jednog dana neće postati    nove  velike tehnološke tvrtke, tehnološki divovi jednorozi, kakve imamo prilike vidjeti u drugim dijelovima Hrvatske. To je sada realnost Nove Gradiške i našeg Centra kompetencija zajedno sa  najvećim    partnerom Industrijskim parkom. Želim se zahvaliti Gradu Nova Gradiška i posebno gradonačelniku Grgiću što mi je omogućio da vodim  jedan ovako veliki projekt. Ukazano mi je veliko povjerenje  i nadam se da ću ga iskoristiti na način da u Novoj Gradiški napravimo još jednu novu lijepu priču i  privučemo još više investitora u naš Industrijski park.

Tehnološko-inovacijski centar će  za 10 mjeseci biti izgrađen.    Htio bi svim poručiti da trebaju sanjat, da trebaju sanjat veliko, jer napornim radom to se može ostvarit. Dokazi za to su Grad Nova Gradiška, Industrijski park i CEKOM. Želim da budućnost danas  dovedemo u Novu Gradišku i da danas takve projekte radimo u Novoj Gradiški – kazao je Adam Đanić.  

 

Za proširenje industrijske zone  Grad će od tražiti još 57 hektara  zemljišta

-Priča o gospodarstvu u Novoj Gradiški dobiva nove konture. Drago mi je što smo 17. ožujka ove godine održali  konferenciju na kojoj smo prezentirali naš mali grad sa 17 novih investicija u vrijednosti oko pola milijarde kuna. To su za nas velike stvari jer smo grad sa petstotinjak nezaposlenih. Od Tehnološko-inovacijskog centra  za   godinu ili dvije očekujemo barem 300 novih radnih mjesta.  Tu, međutim,   nastaje problem jer se postavlja  pitanje tko će tu raditi?   Na početku mog prvog mandata postavljala su se pitanja kada će se otvoriti nova radna mjesta.   Uvijek sam tvrdio da Grad ne može otvarati radna mjesta, ali može moderirat i raditi određene stvari  da pomogne našim poduzetnicima i investitorima. Nakon onog što smo nakon šest godina  realizirali u našoj industrijskoj zoni  „bojim“ se  da ćemo sve zemljište  uskoro rasprodati. Krećemo zato u novu akciju i  morati ćemo od države, odnosno Ministarstva gospodarstva,  tražiti novih 57 hektara zemljišta. U ovom trenutku je raspisan novi natječaj. Dolazi  kompanija koja proširuje svoje kapacitete i treba 35.000 kvadrata zemljišta,  jedna postojeća  će kupiti još 15.000 kvadrata, a tu je  još nekoliko manjih tvrtki. 

      Što se radnih mjesta tiče danas imamo problem jer  nemamo kvalitetnu radnu  snagu pa  vlasnici kompanija   pitaju „tko će nama raditi“. Naš Centar kompetencije za napredno inženjerstvo je najveći projekt Grada, ne samo istraživački već i kao edukativni centar.  To je priča usklađena sa Županijama koje će slati ljude kod nas na edukaciju i dobivati prvorazredne stručnjake. S druge strane  mladi ljudi  neće napuštati  ovaj grad,  već će iz okolice dolaziti kod nas. To je važno jer ćemo stvoriti jedan pozitivan  krug   gospodarstva i imati vrhunsku radnu snagu. 

    Sa 29 najsuvremenijih strojeva   Centar kompetencije za napredno inženjerstvo  kao naš ne postoji od Beča do Istambula. Od 8 ili 9 Centara kompetencija koji su u ovom trenutku u određenim fazama realizacije u RH mi smo najmanji grad, a financijski možda najveći. Tu nam je bio problem jer smo odradili praktički sve i došli do gradnje. Naš budžet za ovaj projekt je bio  43 milijuna kuna od ukupno  119 milijuna  pa smo se   plašili da ćemo zbog divljanja cijena u građevinarstvu imati  dodatne troškove  koje snosi Grad. Zahvaljujem se onima koji su se natjecali da su ponudili cijenu koja je unutar ranga. To potvrđuje da smo pouzdan partner, ne samo Grad već i njegove kompanije. Zato nam  na javne nabave dolazi puno tvrtki jer znaju da plaćamo na vrijeme i da smo korektni.  Postoji interes, ne samo za ovaj, već i za druge projekte koje provodimo – kaže gradonačelnik Vinko Grgić.  

 

Projekt primjer sprege gospodarstva, znanosti i obrazovanja

-Veliko mi je zadovoljstvo da  ovako veliki i značajan projekt ulazi u svoju drugu fazu i fazu izgradnje, a nadam se  trećoj fazi i njegovoj  funkcionalnosti  kakva se očekuju. Nije ovaj projekt značajan samo po financijskim gabaritima,  da je vrijedan gotovo 120 milijuna kuna i činjenici da su  gotovo 78 milijuna kuna bespovratna europska sredstva. On ima i dodatnu dimenziju, a to  je da će zapravo  svim korisnicima, poduzetnicima i startupovima dati dodatnu vrijednost u njihovom poslovanju. Držim da ovaj projekt primjer sprege gospodarstva,  znanosti i obrazovanja na radost svim budućim korisnicima Centra  kompetencija – kazao je Stjepan Bošnjaković, čestitajući svim akterima  koji su radili na ovom projektu. 

Related Post

BISKUPOVA USKRSNA PORUKA 2021.

Autor - 03/04/2021 0
„NE BUDITE ZABRINUTI ZA ŽIVOT SVOJ“ (Mt 6,25)   Časna braćo svećenici i đakoni, cijenjeni redovnici i redovnice, poštovani vjeroučitelji,…