„ČIJALO U ZAPOLJU“: Pjesmom, pošalicama i druženjem prisjetili se običaja čijanja perja

2191 0

Autor Franjo Samardžić

Čijanje perja bilo je više od druženja u dugim zimskim večerima, jer se radilo o poslu i pripremi perja za jastuke i perine

ZAPOLJE, 17. veljače 2019. – Zahvaljujući inicijativi Mjesnog odbora Zapolje i njegovom predsjedniku Željku Marinoviću te potpori Općine Rešetari i načelniku Zlatku Agi, u mjesnom domu u Zapolju održana je tradicionalna peta manifestacija  čijala koja se općini Rešertari održala peti puta. Prije toga čijala su održavana u Brđanima i Adžamovcima.

-Okupili smo se večeras u velikom broju na ovom druženju da se veselimo i prisjetimo nekadašnjih čijala koja su se održavala tijekom zimskih večeri – kazao je Željko Marinović, pozdravljajući mještane, općinskog načelnika Zlatka Agu i njegovog zamjenika Željka Kolakovića, Milku Perković predsjednicu Općinskog vijeća i njegove članove.

-Želim se još jednom zahvaliti KUD-u Drežnik koji je već petu godinu zajedno s nama. Prve dvije godine smo bili u Brđanima, a potom dvije godine u Adžamovcima. Dogovorili smo se da ćemo mijenjati sela u kojima će se održavati ova manifestacija. Ovu i narednu godinu čijalo će se održavati u Zapolju. Zahvaljujem se mještanima Zapolja koji su se uključili u pripremu i uređenje doma. Dugo nije bilo ovakve manifestacije u njihovom selu i oni su, tako to mogu reći, bili najnestrpljiviji. Početak je godine i želim pozvati mještane ovog i drugih sela da dobro surađujemo i damo od sebe sve najbolje kako bi naša općina bila još bolja i uspješnija- kazao je načelnik Zlatko Aga otvarajući „Čijalo u Zapolju“.

Treba još jednom istaknuti zasluge koje za ovu manifestaciju imaju KUD Drežnik i njegovi članovi. I sinoć su njihova folklorana sekcija, tamburaši i Pučka kazališna skupina, koja je u režiji Andrije Čakarića izvela predstavu „Gastarbajter, zajedno s KUD-om Vrbje, pripremili program zbog kojeg svi oni koji su došli u mjesni dom nisu požalili. Pjesmom i pošalicama prisjetili su starije Zapoljčane na običaj čijanja perja, a mlade upoznali s tradicijom koja je nekada bila i više od druženja u dugim zimskim večerima, jer se radilo o poslu i pripremi perja za jastuke i perine.

Program je vodila Tamara Magdić.

Sudionici i mještani su se potom uz tamburaše KUD-a Drežnik, pjesmu i ples nastavili družiti.

Related Post

SLAVONSKI BROD

Autor - 28/08/2013 0
28-godišnja Kristina potpuno je nepokretna, jedino što može je malo micati prste na rukama, ali Ministarstvo zdravlja misli da su…