Kreće realizacija Regionalnog centra za gospodarenje otpadom „Šagulje“

1815 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 7. lipnja 2019. – Regionalni centar za gospodarenje otpadom „Šagulje“ planiran nedaleko Poljana trebao bi s radom krenuti do 2023. godine. Do sada nema u javnosti informacija što se na ovom projektu radi, a dojam je da se radi malo ili ništa. Ima stoga pitanja što se događa s njegovom realizacijom. Jedno je pitanje bilo upućeno na sjednici Gradskog vijeća Nove Gradiške, a drugo je u utorak na sjednici Županijske skupštine uputio Davorin Slišurić (HDZ).
Podsjetimo. Predviđeno je da će Centar biti za područje Brodsko-posavske (izuzev općina koje idu na Orlovnjak), Požeško-slavonske županija te za dio Sisačko-moslavačke (Hrvatska Kostajnica, Kutina, Novska, Popovača, Donji Kukuruzari, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Lipovljani, Majur, Sunja, Velika Ludina. Župani Požeško-slavonske, Sisačko- moslavačke i Brodsko-posavske županije potpisali su u studenom prošle godine društveni ugovor kojim je započela realizacija dugo iščekivanog projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom „Šagulje“.
Odgovarajući na pitanje, zamjenik župana Stjepan Bošnjaković je nakon dugo godina stagnacije i mirovanja krenula realizacija projekta. Tri regionalna centra, pa tako i „Šagulje“, će se financirati iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.
-Za izradu studijsko- projektne dokumentacije osigurano je 15 milijuna kuna. Naš regionalni centar je potpisao tri ugovora i sporazuma s Ministarstvom zaštite okoliša i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osigurana su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 14 milijuna i 700 tisuća kuna. Preostalih 300 tisuća kuna će osigurati osnivači trgovačkog društva RCGO „Šagulje”, dakle naša, Požeško slavonska i Sisačko moslavačka županija. 31. siječnja je objavljen Javni poziv za izradu studijsko projektne dokumentacije koja je vrlo sveobuhvatna i opširna, sadrži puno dokumenata. Na javni poziv se javilo osam tvrtki. Tijekom trajanja javnog poziva bila je jedna žalba na natječajnu dokumentaciju koju je Državna komisija odbila kao neosnovanu. Natječaj je zaključen i u tijeku je ocjena ponuda i komisije će za oko 120 dana izabrati najpovoljnijeg ponuditelja.- kazao je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković.
Budući da jer sada, kako je kazao, sve u našim rukama, očekuje, da će realizacija ići puno brže. Treba osigurati dodatno zemljište za izgradnju Regionalnog centra „Šagulje“ koji se nalazi u k.o. Mašić u općini Dragalić. Radi se dokumentacije, a održan je sastanak s Zvonimirom Karlikom, načelnikom Općine Dragalić, jer se mora ići u izmjenu općinskog Prostornog plana.
Zamjenik župana je imao potrebu naglasiti da „Šagulje“ neće biti odlagalište otpada nego centar za gospodarenje otpadom u kome će se otpad prerađivati.
-Nema nikakve bojazni što se tiče stanovništva budući se ne radi o odlagalištu otpada nego preradi. Rekao bih da je to gospodarski i ekološki projekt od kojeg će šira lokalna zajednica imati koristi. kad se izgradi – kazao je Stjepan Bošnjaković.

Projekt vrijedan 130 milijuna kuna s 90 posto sredstava financirat će se europskim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., dok će županije navedeni projekt sufinancirati u preostalom iznosu od 10 posto.

Related Post