Cvjetnica obilježena i Križnim putem Nova Gradiška-Cernik

1532 0

Autor Ivanka Herceg

CERNIK – I ovogodišnje Cvjetnice ili Nedjelje Muke Gospodnje vjernici župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Nova Gradiška pošli su pješice do Cernika gdje su u zajedništvu sa župljanima cerničke župe obavili pobožnost Križnoga puta. Vodio ga je novogradiški đakon Dejan Ilić.

Križ je simbol patnje i boli, ali i simbol Kristove pobjede nad svakim zlom i grijehom, simbol uskrsnuća, čovjekove slobode. Križ je i simbol ljubavi. Isus je rekao kako je najveća ljubav u tome da se svoj život da za prijatelje. Križ i ljubav idu zajedno. Bez smisla za žrtvu ljubav nije prava ljubav.

Križ je također i simbol mira i pomirenja. Na križu se spaja, ujedinjuje odnos i s Bogom i s ljudima. Križ je poveznica, na križu Krist je nas ljude pomirio s Bogom i međusobno. Stoga je samo s križem moguć mir, jedinstvo i sklad, čovjeka i Boga.

Prilikom pobožnosti Križnoga puta vjernici su u sabranosti imali priliku promišljati upravo o toj Kristovoj „logici križa“. Idući od postaje do postaje promatrali su Krista i njegovo patničko, ali i slavno lice. Lice koje treba Šimunovu pomoć i sućut, kao i Veronikin rubac, ali i lice koje tješi i Majku Mariju i jeruzalemske žene. Lice koje jest krvavo i koje je bolno, ali i lice slave našega Gospodina. Njegov je i naš put križa, put slave i put svjetla.

Related Post