“Daj pet za Vukovar”

657 0

U povodu obilježavanja 20. godišnjice junačkog otpora i pada grada Vukovara, članovi planinarskog društva Belveder iz Biograda na Moru i dragovoljci Domovinskog rata Neven Peričić, Robert Pejić i Ivica Živković pod motom „Daj pet

za Vukovar“taj tragičan događaj obilježavaju hodanjem od Biograda do Vukovara.

 

Put do Vukovara planiran je u 16 etapa u trajanju od 20 dana, a dnevno pješače tridesetak kilometara. Iz Biograda su krenuli 31. listopada, a jutros smo ih zatekli u Okučanima odakle su krenuli na novu etapu do Nove Kapele.

Preko Škabrnje, Kruševa, Gračaca, Udbine, Korenice, Rakovice, Maljevca, Hrvatske Kostajnice, Jasenovca, Okučana, Nova Kapele, Podvinja, Strizivojne i Vinkovaca u Vukovar će stići 18. studenog i na obilježavanje dvadesete obljetnice stradavanja grada heroja Vukovara. Na jedinstven način, pješačenjem 530 kilometara iz Biograda do Vukovara, odati će počast svim žrtvama Domovinskoga rata i na Ovčari položit vijenac.

U ovu akciju uključili su učenike osnovnih i srednjih škola gradova i mjesta kroz koje prolaze.

– Ideja da idemo pješke u Vukovar došla je spontano. Gledajući medije i sjećajući se dana obrane domovine vidimo da Vukovar, sve ono što je bilo vrijedno za Hrvatsku i način na koji smo došli do nje, pada u zaborav. Neke druge manje vrijedne stvari su prioritet za medije pa i za obične ljude tako da smo došli na ideju da mi gradu mučeniku na 20. obljetnicu damo svoj mali doprinos.

Pošto smo mi dali svoje, stvorili državu Hrvatsku i dali svoj maksimum u životu, a iza nas dolazi jedna generacija koja tek treba nešto napravit i pred kojom je jednako težak, ako ne i teži posao nego što smo ga mi imali, odlučili smo uključiti i učenike.

Idemo pod motom „Daj pet za Vukovar“, navraćamo u osnovne i srednje škole koje imaju svoja platna na koja učenici otisnu svoje dlanove za Vukovar sa svojom porukom. Želimo da daju nešto pozitivno. Mi iz Biograda do Vukovara nosimo jednu pozitivnu energiju i to je glavna naša poruka, da tamo gdje smo mi stali da oni nastave, da budu što bolji učenici i znanstvenici i da svoje znanje ne nose izvan granice.

Idemo kroz krajeve koji su najviše propatili i najviše dali u Domovinskom ratu – kaže Neven Peričić.

Ivica Živković je rođen u Donjoj Vrbi, bio je branitelj Vukovara, a s 108. brodskom brigadom bio je na novogradiškom bojištu. Dvadeset godina kasnije, punog ratnih dojmova, snimili smo ga kako pješači kroz Medare, na mjestu gdje je bila crta novogradiške bojišnice, odajući počast poginulim braniteljima. On je na pješačenje do Vukovara krenuo s Lastova.

Related Post

HEROJI SE NE ZABORAVLJAJU

Autor - 06/09/2013 0
OKUČANI, 6. rujna 2013. – U organizaciji Udruge specijalaca Domovinskog rata Ris Kutina i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade…