DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

871 0

NOVA GRADIŠKA, 22. lipanj 2016. – Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće u povodu Dana antifašističke borbe.

Učinili su to predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada Nova Gradiška, Brodsko-posavske županije, Policije, udruga i društava te gradskih i županijskih institucija.

Na minutu šutnje za sve poginule i umrle antifašiste i žrtve, te za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana pozvala je zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić, a molitvu je predvodio Mato Modrić.

-U temeljima hrvatske države je antifašizam, a ona utemeljena u Domovinskom ratu. Svako zlo treba osuditi, kako fašizam tako i zlo koje smo prošli u Domovinskom ratu. Žrtvama se uvijek treba nakloniti, tim više jer je ljudsko zlo nadmašilo dobro. U svakom čovjeku treba gledati dobro – kazala je zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić.

-Gradsko vijeće i gradska uprava će uvijek obilježavati ovaj dan. Svi totalitarizmi su hrvatskom narodu uvijek bili strani i danas su strani i zato imamo antifašizam i antikomunizam. Sve fašističke i komunističke žrtve, koje su i jedan i drugi totalitaristički režim proizveli zaslužuju dužno poštovanje i pijetet. Na ovaj način predstavnici Županije i Grada, udruge i građani poklanjaju se žrtvama uz poruku da se to nikad više ne ponovi. To je smisao današnjeg dana – kazao je dr. Zoran Jukić, predsjednik Gradskog vijeća Nove Gradiške.

-Cijeli svijet je fašizam ocijenio kao jedno od najcrnjih ideologija koja je mogla biti u čovječanstvu i jedna od ideologija koja je donijela toliko boli narodima diljem zemaljske kugle pa tako i u Hrvatskoj. Moderna hrvatska država u svom osnovu ima antifašizam i mi smo zemlja koja je antifašistička i naravno da danas odajemo dužno poštovanje prema svim onima koji su se borili protiv te crne ideologije – kazao je župan Danijel Martušić.

Related Post