DAN CERNIČKOG PORTUGISCA: Druženje uz pečene kestene, pečenicu, čobanac i mladi rujni portugisac

3379 0

CERNIK, 16. listopada 2017. – Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Cernik Udruga vinogradara i voćara Cernik u dvorcu Kulmer organizirala je još jedan Dan cerničkog portugisca. Kršteno je mlado vino u kome se uz domaće specijalitete i pečeni kesten, te tamburaše, uživalo do kasno u noć.

Kako ističe predsjednik udruge Zvonko Živković namjera je afirmirati portugisac i dobro se zabaviti. Cernički vinigradari promoviraju ga kao mlado rujno vino koje se nakon berbe prvo pije, a udruga nastoji potaknuti vinogradare da sade ovu vrstu vinove loze po kojoj je nekad bilo poznato cerničko vinogorje.

Od prvih zapisa o cerničkim vinogradima spominje se portugisac, najčešće u cerničkom originalnom nazivu kao portugizer. Uz Stanka Lazića, koji ima najveći nasad, vinogradari koji imaju portugisac su Branko Sokić, Luka i Marko Zec, Milan Babić, Vitomir Žakić i predsjednik udruge Zvonko Živković.

Općinski načelnik Vitomir Žakić, i sam vinogradar, potiče aktivnosti Udruge vinogradara i voćara i ovu manifestaciju kao dio ukupne turističke ponude općine Cernik.

Krštenje mošta obavio je poznati slavonski vinski kardinal Vlado Bauer, uz asistenciju vinskih biškupa. Kum mladom vinu bio je ove godine Luka Zec..

Svi oni koji su se našli u podrumu dvorca Kulmer mogli su se, zahvaljujući udruzi Vinogradara i voćara Cernik, opustiti i lijepo družiti uz pečene kestene, pečenicu, čobanac mladi rujni portugisac i tamburaše TS „Merak“.

Dodajmo da portugizac zovu dosadno vino zato što ima manji sadržaj alkohola, odnosno manji sadržaj šećera kod berbe, pa oni koji ga piju moraju malo više popiti.

Related Post

AKCIJA

Autor - 13/02/2014 0
Akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“ na Valentinovo, 14.02.2014. u Slavonskom Brodu u trgovačkom centru City Colosseum