OBILJEŽENA DESETA OBLJETNICA POGIBIJE TOŠE PROESKOG

1825 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 15. listopad 2017.Prošlo je deset godina od tragične prometne nesreće (16. listopada 2007. na autocesti kod Starog Petrovog Sela)) u kojoj je život izgubio čovjek anđeoskog glasa i veliki humanist, Toše Proeski.

Upravo taj tragični događaj povezao je Novu Gradišku i Tošinu domovinu Republiku Makedoniju, njegovo Kruševo i sve ljude koji su cijenili ono što je Toše radio kao glazbenik i kao čovjek.

 U organizaciji Turističke zajednice Nova Gradiška i ove su godine u spomen na Tošu Proeskog organiziraju događanja u Novoj Gradiški i Kruševu.

Iz Makedonije u Novu Gradišku su stigli sudionici ultra maratona, koji trčeći, iz Nove Gradiške do Kruševa, simbolično povezuju ova dva grada. U Kruševo je iz Nove Gradiške su Kruševo otišlo gradsko izaslanstvo s rukometnim veteranima predvođeno gradonačelnikom Vinkom Grgićem.

Jučer su predstavnici Grada Nova Gradiška, predvođeni zamjenicom gradonačelnika Ivanom Trupinom, položili vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja Toši Proeskom kod Elektrotehničke i ekonomske škole. Zajedno s Terezom Grgić učinili su to makedonski maratonci, te predstavnici Grada Zagreba i poklonici Tošina lika i djela iz Zagreba na čelu s predsjednicom Fun kluba Stelom Prislan Fujs. Bila je to prilika da se još jednom prisjete onoga što je radio kao glazbenik i čovjek.

-Prošlo je deset godina od kada nas je napustio Toše Proeski, čovjek anđeoskog glas. Nažalost dogodila se nesreće. Svi se sjećamo tog dana kao da je bio jučer. Svi smo kao tada i danas jednako tužni. Povezala se Nova Gradiška, povezala se Hrvatska i makedonska zajednica u Zagrebu, a ti je i Elektrotehnička i ekonomska škola koja daje podršku obilježavanja obljetnica pogibije Toše Proeskog. Naše izaslanstvo s rukometnim veteranima je u Makedoniji, a mi smo se ovdje trudili maksimalno ugostiti maratonce iz Makedonije – kazala je Ivana Trupina.

-Toše je sinonim za ljubav, on je sve nas povezao. U proteklih deset godina mnogi su se upoznali, a koji se možda nikada ne bi upoznali da nije Toše i tragedije. Listopad je mjesec koji nam, posebno teško pada. Počinje od 5. listopada, datuma njegovog posljednjeg koncerta u životu i od tog datuma brojimo svaki dan do 16. listopada. Na današnji dan prije deset godina Toše je bio živ. I onda kad dođe taj 16. listopad, dođe i ogromna tuga. No, ono što nas tješi je što smo bliski, što širimo i dijelimo ljubav, lik i djelo Toše Proeskog i ono što je ostavio iza sebe, a to je jedna velika humanost, talent, veliko srce i rodoljublje. Sretni smo što smo mi u Hrvatskoj pokazali kako trajno čuvamo uspomenu na njega i kako nas je to zbližilo s Makedonijom. – kazala je Stela Prislan Fujs iz Fan kluba Toše Proeskog

Related Post

KRAĐE I KRIVOTVORENJE ISPRAVE

Autor - 26/09/2017 0
NOVA GRADIŠKA / SLAVONSKI BRO0D, 25. rujna 2017. – Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška, proveli su kriminalističko istraživanje nad…