Dan kada je prvi puta zavezana kravata

1059 0

ZAGREB – Academia Cravatica ove je godine obilježila 350. obljetnicu imenovanja kravate na dan kada se u povijesti dogodio preustroj konjaničke pukovnije Royal Cravates, u sadašnjosti na dan 20.05.2017.

Tristo pedeset godina kasnije, na važan povijesni datum 21.06.2017. (dan ljetnoga solsticija) i na dan kada je kralj Luj XIV. prvi puta zavezao kravatu – čin koji je oslikao francuski slikar Henri Testelin Academia Cravatica predstavlja video materijal tih značajnih događaja koji su kravatu još jednom predstavili svijetu kako bi jasno promovirali njene simboličke vrijednosti, a Zagreb potvrdili kao prijestolnicu kravate.

Linkovi na videe:

https://www.youtube.com/watch?v=nD-EEYIyOHw&t=1s

 

Počasnim ”hodom za kravatu” već osmu godinu za redom, a u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, Kravat – pukovnija održava smjenu straže na Trgu Sv. Marka i u užem središtu grada, podsjećajući time na povijesni značaj Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu, nakon čega se dogodilo imenovanje kravate, odnosno rupca (šala) koji su vojnici Kravat-pukovnije nosili vezanog oko vrata.

350. obljetnicom ovih važnih događanja Academia Cravatica promovira simboličke vrijednosti kravate te podsjeća na to kako je kravata (rubac), imenovana po Hrvatima, bila prihvaćena na francuskom dvoru i time ušla na velika vrata u svijet mode i tu se zadržala do današnjih dana. Iako je doživjela mnoge transformacije, ostala je važan modni detalj koji promovira temeljne vrijednosti društva. Spona Hrvatske i svijeta je upravo kravata (rubac) koja se koristi kao simbol vezivanja i odanosti. (Academia Cravatica)

Academia Cravatica

Hrvoje Bušić, Zamjenik zapovjednika KravatPukovnije

Kaptol 13

10 000 Zagreb

GSM: 098 245 110

Dhar media
Lea Brezar
e-mail:
lea@dhar-media.hr
GSM: 098 303 264

Related Post