DAN NEOVISNOSTI

668 0

NOVA GRADIŠKA, 7. listopada 2011. – U počast domovini i zahvalu braniteljima koji su živote dali za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku danas su kod spomenika poginulim braniteljima položeni vijenci i zapaljene svijeće. U povodu 8.

listopada, Dana neovisnosti, učinili su to roditelji poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Nova Gradiška i brodsko-posavske županije, Policijske uprave brodsko-posavske, Policijske postaje Nova Gradiška, civilnih udruga, ustanova i institucija. Prisjetili su se dana kad je Hrvatska postala neovisna.

Cvijeće je položeno i svijeće zapaljene i kod spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Toga je dana 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Ta je značajna odluka Hrvatskog sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

FOTO: D. Ivanković

 

Related Post

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA (AUDIO)

Autor - 16/10/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 14. listopad 2015. – Održana sjednica Gradskog vijeća razlikovala se od prethodnih po više tolerancije i međusobnog uvažavanja…

Autor - 04/05/2018 0
NOVA GRADIŠKA,  4.  svibnja  2018. – Novogradiščani, ali i svi oni koji se nedjeljom zateknu u našem gradu imati će…