Gradski vijećnici su usvojili više značajnih odluka među kojima je i ona o kreditu za izgradnju gradskog bazena (VIDEO)

1508 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA,  15.  ožujka 2020. – Današnja sjednica Gradskog vijeća je, kako je  to na početku sjednice  najavila  njegova predsjednica  dr. Lješa Rakas Vujčić, održana ubrzanim tempom  zbog nastalih okolnosti vezanih za koronavirus.  Vijećnici su  prihvatili prijedlog Franje Kikića (SDP) da se  dnevnog reda skine  informacija o aktivnostima i poslovanju  tvrtke Vodovod  zapadne Slavonije jer se radi, kako je kazao, o informaciji o kojoj se može raspravljati  na narednim sjednicama.  Aktualni sat trajao je  samo 20 minuta, a za govornicu nisu izlazili vijećnici SDP-a.

Tomislav Bećirević (HDZ)  upozorio jer na ozbiljan udar na gospodarstvo i građane  uzrokovan koronavirusom  i  zapitao  gradonačelnika  na koji način im Grad množe pomoći. Gradonačelnik Vinko Grgić je odgovorio da  hoće. Starijim osobama   će se omogućiti  da  ne dolaze na gradsku blagajnu  na vrijeme plaćati  račune i  da ostanu kod kuće, a  neće im se zaračunavati kamata. Što se tiče potpore gospodarstvu  očekuju se  mjere države koje će  grad  uvažiti.

Ljiljana Ptačnik (HDZ)  je opetovano  zatražila da se na gradskom groblju stavi nadstrešnica i  stvore primjereni uvjeti  za ukope  i predložila da se  vrata na mrtvačnicama  postave prema groblju, a sahrane  sa 14  i 15 sati  pomaknu na kasniji termin jer ljudi  odlaze s posla da bio došli na ukop.

-Jednoglasno je  na ovom  Vijeću još 2010. godine donesena odluka za realizaciju  projekta  koji predviđa  postavljanje  nadstrešnice i izgradnju  ceremonijalne dvorane. Međutim, za taj projekt je potrebno 5,6,7 milijuna kuna, a   treba otkupiti  i dvije kuće. U ovome trenutku za to nemamo novaca, a  ne želimo da  napravimo nešto što nije adekvatno, potrošimo milijun ili dva i onda kada za dvije ili tri godine, kada  budemo imali novaca, to rušimo. Prijavili smo projekt, ako prođe i ako bude sve kako treba, kupit ćemo kuće i ići u realizaciju projekta. A što se tiče satnice ukopa, to moramo dogovoriti s komunalnom tvrtkom Eko Kong koja  brine o tome – kazao je gradonačelnik Vinko Gegić.

Antuna Škvorčevića (HDZ) je zanimalo je  koliko je prodano gradskih nekretnina i za koliko novca   i zapitao kako u Proračunu nema novca za stare projekte, a već se provode novi. Gradonačelnik je odgovorio da u  ovom proračunu  za 2020. nema novaca za taj projekt, a  da će ga sljedeće godine  možda biti. Što se tiče prodaje i kupnje  gradskih nekretnina vijećnik će  dobiti  pismeni odgovor.

Vijećnička pitanja  zaključio je Željko Bigović ( Lista građana). Pretpostavlja  da će se građani zbog koronavirusa vratiti u Novu Gradišku  i  zapitao gdje će se zaposliti. Zapitao je  što je s ugovorima   koji su potpisani prije tri godine sa pet tvrtki i ustvrdio da je do zapošljavanja u Novoj Gradiški došlo nakon što su realizirani projekti u  Industrijskom parku koje je on pokrenuo kao gradonačelnik. Optužio je sadašnju gradsku vlast   za političko uhljebljivanje.  Kazao je da je  podignut optužni prijedlog protiv gradske tvrtke Eko-konga i odgovorne osobe  direktora Vlade Ivkovića zbog nepravilnosti u zapošljavanju. Zatražio je da se o tome  očituju Vlado Ivković i gradonačelnik.

Gradonačelnik mu je odgovorio da će se očitovati pismeno, a što se tiče zapošljavanja  da je 2016. godine, kada je preuzeo upravljanje Gradom sa svojim timom  bilo 3.700 zaposlenih, a sada ih je 4.900 i 1.500 nezaposlenih, a sada ih je 600. Što se tiče predugovora sa tvrtkama  kazao je da  je bila svrha da se tvrtkama omogući da se mogu legitimirat da imaju pravo na zemljište kod kandidiranju za fondove EU. Većina nije prošla na natječajima,  drugi su odselili u neko drugo mjesto, a Progresis uspješno radi.

U nastavku sjednice  vijećnici su jednoglasno prihvatili izvješća   o izvršenju plana gospodarenja otpadom i količinama odbačenog otpada  u okoliš.

Protiv   prijedlogu odluke o  izmjenama i dopunama  gradskog proračuna za 2020. godinu i davanja jamstva Zagrebačkoj banci  za kredit  gradskoj tvrtki Odlagalište  d.o.o.  koji se odnosi na  izgradnju  gradskog bazena  bili su vijećnici  HDZ-a.   Radi se o  dugoročnom kunskom kreditu  u iznosu od 15 milijuna kuna  s fiksnom godišnjom kamatom od 1,1 posto na rok otplate od 10 godina. Redom su naglašavali da nisu protiv gradnje  gradskog bazena, ali da imaju  pitanja jer  nisu informirani, kako je kazao   Tomislav  Bećirević, o kavom se bazenu radi, zatvorenom ili otvorenom i  koliko će koštati, a Ljiljana Ptačnik je kazala da je za bazen, ali nije za zaduživanje.

Vijećnici su  usvojili Prijedlog odluke  o prodaji  nekretnina  u vlasništvu Grada  u Industrijskom parku  Nova Gradiška budućim investitorima,  odluku  o davanju na korištenje  nekretnina u vlasništvu  Grada POU „“Matija Antun Relković“, Gradskoj knjižnici i Gradskom muzeju  kojom se reguliraju  međusobni odnosi.

Prihvatili su  prijedloge odluka o ukidanju statusa općeg dobra (putovi)   za zemljište u Zagrebačkoj ulici   kako bi se mogle ishoditi  dozvole za izgradnju komunalne infrastrukture, te  odluku  o izmjenama  odluke  o korištenju  zemljišta i javnih površina  u gradu.

Za mještane Kovačevca, posebno one najmlađe, važna je  odluke i davanje suglasnosti za  projekt  dječjeg igrališta. Za  poljoprivrednike je  značajno  imenovanje  povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH.

Vijećnici su  usvojili  odluku o  imenovanju prof. Biljane Dakić.  za v.d. ravnateljice Gradske knjižnice.

 

Related Post