Općina Rešetari prva je lokalna zajednica koja osniva jedinstvenu udrugu hrvatskih branitelja 

1104 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Jakša Samardžić 

 

REŠETARI,  15.  ožujka 2023.  – Nakon više sastanaka Inicijativnog odbora Općina Rešetari će, kako se planira 31. ožujka osnovati jedinstvenu udrugu hrvatskih branitelja.  Namjera je da kao lokalna zajednica okupi sve organizatore obrane i oružanog otpora srpskom agresoru kao pripadnice Narodne i Civilne zaštite, dragovoljce i sve branitelje bez obzira u kojim su postrojbama bili, branili i oslobađali Hrvatsku.

To ne znači da hrvatski branitelji koji su članovi neke od postojećih braniteljskih udruga to više neće biti i sudjelovati u događanjima i manifestacijama koje ih one organiziraju. 

Općina Rešetari, koja je poznata po brojnim  manifestacijama i događanjima na kojima se evociraju sjećanja na vojno-redarstvene  i druge akcije, te sjećanja na poginule branitelje, bit će prva jedinica lokalne samouprave koja će osnovati udrugu kakvu pojedinci  zagovaraju  duže vrijeme kako bi se izbjegli prijepori između udruga i pojedinaca u pojedinim udrugama kao što je to bio slučaj sa pripadnicima  121. brigade HV-e Nova Gradiška koji su jedne godine u istom danu organizirali dvije proslave obljetnice brigade, a i danas imaju dvije udruge.

Uz prioritetnu zadaću  čuvanje digniteta Domovinskog rata i dostojanstva Udruga hrvatskih branitelja Općine Rešetari, kako ističe načelnik Zlatko Aga,  želja je  da  branitelji  budu  čimbenik u kreiranju razvoja općine i kroz udrugu brinu o ostvarivanju braniteljskih prava. 

Od završetka Domovinskog rata prošlo je puno godina i u životu branitelja se puno toga promijenilo. Nažalost, kod nekih se promijenilo na gore jer imaju zdravstvenih i drugih problema i treba im pružiti pomoć. Tko su nedavno načelnik Zlatko Aga i Dario Pauković, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška u Drežniku posjetili hrvatskog branitelja Matu Mihaljevića koji se u obranu Domovine uključio još 1990. godine kao pripadnik Policije, a koji se oporavlja od dva moždana udara. Obitelj teško živi, nema dovoljno sredstava za podmirenje režija u domaćinstvu, a imao je i nepodmirene obveze za dom u kojem je boravio. U suradnji s Centrom za socijalni rad  njegov problem je riješen, a dobio je i dodatnu novčanu potporu koju su mu,  uz pakete humanitarne pomoći, prilikom posjete uručili. Skrb o braniteljima  koji imaju probleme u svakodnevnom životu smatra se također jednim vidom čuvanja dostojanstva hrvatskih branitelja.

Related Post