DAN OPĆINE CERNIK: Svečano i sadržajno obilježeno 25. godina Općine Cernik i 750 godina mjesta Cernik

2604 0

CERNIK – Mještani općine Cernik i njihovi gosti 30. su svibnja na Dan Hrvatskoga sabora proslavili i Dan svoje općine, ujedno i 25. godina od osnutka ove jedinice lokalne samouprave, a svečanost je bila i u znaku 750. godina mjesta Cernik.

Tim su povodom kod Spomen obilježja u središtu mjesta položeni vijenci i upaljene svijeće čime je, kao i minutom šutnje, odana počast poginulim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Gosti i slavljenici okupili su se u prostoru cerničkog Franjevačkog samostana gdje im je domaćin bio gvardijan i župnik fra Vjenceslav Janjić, koji ih je poveo u kraće upoznavanje samostana i njegovih kulturnih i povijesnih vrijednosti.

U Franjevačkom samostanu i to u izložbenom prostoru Biblijsko-arheološkog muzeja održana je i svečana sjednica Općinskoga vijeća koju je otvorio i dobrodošlicu svima poželio predsjednik Hrvoje Žakić poslije intoniranja hrvatske himne i minute šutnje za poginule hrvatske branitelje.

Tom je prigodom među ostalim istaknuo: “Novi teritorijalni ustroj RH 1993. godine kada je Cernik sa svojom okolicom dobio status Općine, omogućio nam je da sami raspolažemo svojom imovinom i prihodima te da odlučujemo o prioritetima i potrebama svojih mještana. Općina Cernik je sve ove godine poslovala pozitivno zahvaljujući dobrom gospodarenju i planiranju rashoda”.

Prikazan je i dokumentarno-promotivni film o općini Cernik autora Alena Kocića-Koca, a potom je uslijedilo i Izvješće o radu i aktivnostima u proteklih godinu dana. Prezentirao ga načelnik Vitomir Žakić te ukratko na početku podsjetio na dugu i bogatu povijest Cernika, koji se u povijesnim izvorima spominje 1255. godine kao Chernik Campus ili cerničko pol, a u pisanim dokumentima 1363. prije 755. godina.

-Stvaranjem nove hrvatske države, gdje smo izgubili 38 branitelja i 8 civila s područja općine i osnivanjem ove jedinice lokalne samouprave 1993. godine, općina Cernik je zaživjela i opravdala očekivanja naših žitelja jer smo nastojali unaprijediti život i osigurati uvjete za sve naše građane. Nikola Jugović je 24 godine uspješno vodio našu općinu te mu se ovom prilikom zahvaljujem na svemu što je učinio, a to su infrastrukturni objekti, obnova cesta i vodotoka, kanalizacija, vodovod, suradnja s društvima te promicanje općine po cijeloj domovini, ali i šire. Prije godinu dana ustrojeno je nakon izbora novo Općinsko vijeće s novim načelnikom, ali s jako visoko zadanom ljestvicom.Novi stručni ljudi na koje se mogu osloniti i u suradnji s drugim institucijama u gradu NG i BPŽ te u ministarstvima, nastojimo iskoristiti fondove EU i poboljšati uvjete života u našoj općini- naglasio je načelnik Vitomir Žakić.

Osvrnuo se zatim na ostvareno u proteklih godinu dana, a to je, prema njegovim riječima: renoviranje zgrade SOFKE na Strmcu, koja je bila devastirana, a u budućnosti je predviđena kao ugostiteljski objekt s 32 ležaja i treba ju dovršiti u sklopu Izletišta “Strmac”; spajanjem bivših poduzeća RVA Davor i “Slavče” u poduzeće ” Vodovod Zapadna Slavonija” napravljen je veliki iskorak u opskrbi vodom na cijelom području bivše općine NG; pri završetku je vodosprema na Bačici, rade se priključci na vodu i kanalizaciju u samom mjestu Cernik, a daljnji su cilj priključci u mjestima Baćindol, Banićevac, Šumetlica. Gotov je i projekt vodovoda naselja Giletinci, projektira se i za naselje Opatovac, a zatim slijedi Cernička Šagovina. U postupku je ishođenje građevinske dozvole za reciklažno dvorište u Industrijskoj zoni u Cerniku i to bi bio prvi objekt. U suradnji s novogradiškim Industrijskim parkom i direktoricom Ivanom Vončina Toplak, načelnikom Rešetara Zlatkom Aga planiraju zajedničku suradnju s ciljem privlačenja investitora u spomenute zone. Radi se i na projektiranju 4 nerazvrstane ceste, u planu je ove godine rekonstrukcija Školske ulice, ŽUC je rekonstruirao most u Cerničkoj Šagovini, u suradnji s Hrvatski vodama i Vodoprivredom saniramo potok bujičar u dužini od 200 m koji plavi svake godine i pravi velike štete. U pripremi je i uređenje okoliša i prostora ispred crkve u Opatovcu, a nakon toga u svim naseljima će biti sanirani i poljski putovi.

Što se tiče projekta “Adaptacija i dogradnja sportsko-rekreacijskog centra Strmac” od traženih 246.875 kuna s Ministarstvom regionalnog razvoja potpisali su ugovor za 180.000 kn za projektnu dokumentaciju. Projekt je vrijedan 7 i pol milijuna kn i u tu rekonstrukciju ići će u nekoliko faza. U drugoj fazi ide izrada projektne dokumentacije za nerazvrstane ceste u iznosu od 112.770 kn, a sam projekt je vrijedan 5.812.500 kn.

– Ovih smo se dana prijavili na Javni poziv za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada. Nadam se da ćemo uskoro naći i zainteresiranog partnera ili kupca za Hotel “Strmac” kako bismo uz sve postojeće sadržaje i uz TZ pokrenuli ove naše “mrtve kapitale”. Škola u prirodi dolazi do izražaja i veće grupe se zanimaju za boravak u Cerničkoj Šagovini. Sve više djece i turista dolazi u naš samostan i muzej na čemu možemo zahvaliti našem fra Tomislavu Vuku. U Vukovaru smo potpisali Ugovor za program “ZAŽELI” u sklopu kojega je zaposleno 10 djelatnika, a tako smo pomogli i našim starijim mještanima sve u suradnji s LAG-om Zapadna Slavonija. S LAG-om imamo dobru suradnju gdje je prva tranša natječaja mjere 6.3.1. za naše male OPG-e, u tijeku je katastarska izmjera k.o.Podvrško, potom će doći na red i k.o. Banićevac i bili bismo jedna od rijetkih općina koja bi riješila svoje zemljišne knjige.Na tome zahvaljujem BPŽ ns financijskoj pomoći i Stanislavu Pajdiću, direktoru Ispostave u NG na jako dobroj suradnji. S tvrtkom NEOS te mađarskim proizvođačem sklopili smo ugovor o novoj led rasvjeti. Strategija raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem je na uvidu i bit će donesena u roku do 9. lipnja ove godine. Uređen je prostor ispred Franjevačkog samostana i parkiralište kod crkve, uredit će se i preostali dio, završena je rekonstrukcija i asfaltiranje ceste u Potočnoj ulici, Ulici sv. Roka, djelomično i Đurićevoj koja će nakon otklanjanja pronađenog kvara slijedeći mjesec biti asfaltirana u cjelosti. U suradnji s OŠ “Matija Gubec” i ravnateljicom Rezom Benković, koja nam je dala u najam dječji vrtić ušli smo u projekt Energetske učinkovitosti, a s tvrtkom Helios iz Osijeka u projekt unutarnjeg uređenja dječjeg vrtića s liftom.Prijavili smo se i na natječaje obnove i rekonstrukcije doma u Cerniku- istaknuo je načelnik Vitomir Žakić u Izvješću. Naglasio je i odličnu suradnju sa svim udrugama i društvima na području općine koje se trude različitim manifestacijama doprinijeti sadržajnijem društvenom životu, ali i privlačenju gostiju na područje općine. Također je zahvalio Vjeki Hudolinu na velikom angažmanu za održavanje, ali promociji manifestacije “Razmjena sjemenja i plemki starih sorti, kao i šumskih voćkarica”. Uputio je načelnik zahvalu i gvardijanu fra Vjenceslavu Janjiću na ustupanju prostora Franjevačkog samostana za ovu svečanost, načelnici općini Čavle Ivani Polić Cvitić za jako dobru suradnju njihovih općina, BPŽ i županu Danijelu Marušiću na potpori, kao i Gradu Nova Gradiška i općinama na suradnji za koju, kako je rekao vjeruje da će biti i uspješno nastavljena.

Čestitke, ali i potporu općini Cernik dali su i župan Danijel Marušić, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić koji se obratio u ime Grada Nova Gradiška i načelnika susjednih općina, načelnica prijateljske općine Čavle Ivana Polić-Cvitić i ponudili daljnju suradnju na budućim projektima i programima. Župan Marušić istaknuo je kako se vidi napredak u našim općinama i gradovima i uspješna suradnja na zajedničkim projektima bez obzira na političku orijentaciju, a na dobrobit mještana što i jest, kako je naglasio najvažnije.

Povodom Dana općine u Franjevačkom samostanu postavljena je i prva izložba mlade slikarice Marine Potkonjak, a Udruga voćara i vinogradara organizirala je tradicionalnu 6. po redu “Ćuptetiajdu” u podrumu cerničkoga dvorca.

Svečanost je nastupom oplemenio zbor OŠ “Matija Gubec” Cernik pod ravnanjem Katarine Piljić, a svakako valja naglasiti kako su i učenici s učiteljima i nastavnicima na poseban način obilježili Dan svoje općine. Iako nije bilo nastave, svi su se oni upoznali i s vrijednostima starih zanata, kovačkog, lončarskog, kožarskog, licitarskog, a koji su prezentirani kod ulaza u podrum cerničkoga dvorca.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su ovogodišnja priznanja pojedincima zaslužnim za razvoj općine.

Svečanoj su sjednici Općinskoga vijeća uz već spomenute bili nazočni i načelnici općine Okučani, Aca Vidaković, Gornji Bogićevci Pavo Klarić, Staro Petrovo Selo Nikola Denis, kao i predsjednica Općinskog vijeća općine Rešetari Milka Perković, potom ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej , ravnatelj Doma zdravlja Nova Gradiška Marijan Šapina, ravnateljica cerničke osnovne škole Reza Benković, ravnatelj IOŠ prof. Mijo Matošević, predstavnici Hrvatskih šuma, LAG-a Zapadna Slavonija, gosti iz Sevnice u Sloveniji, dosadašnji načelnik Nikola Jugović.

Related Post