Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja: Vijenci i svijeće za heroje

1727 0

Autor bpz.hr

SLAVONSKI BROD, 3. kolovoza 2018. – U znak sjećanja na veličanstvenu vojno-redarstvenu akciju „Oluja”  u kojoj su nakon četiri godine okupacije  oslobođena područja sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna, herojski grad Knin i omogućene oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini, danas su započeli programi svečanog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na gradskom groblju u Slavonskom Brodu brojni okupljeni građani, pripadnici braniteljskih postrojbi i udruga, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zamjenik župana Brodsko-posavske županije Damir Mirković sa suradnicima, predstavnici Ureda državne uprave, grada Slavonskog Broda, Policijske uprave Brodsko-posavske, institucija i političkih stranaka, položili su vijence, zapalili svijeće i u molitvi, koju je predvodio vlč. Krešimir Čutura  kapelan Župe Gospe brze pomoći, prisjetili se svih čiji su životi utkani u temelje Lijepe naše.

Svi okupljeni uputili su se zatim prema Spomeniku poginulim braniteljima Domovinskog rata gdje su, na čelu s predstavnicima Udruge roditelja poginulih branitelja, položili cvijeće i zapalili svijeće, te minutom šutnje odali dužno poštovanje i poklonili se uspomeni na sve poginule i pale branitelje i Prvog hrvatskog predsjednika dr.Franju Tuđmana.   Čitanjem imena svih branitelja čija se imena nalaze na Spomeniku, svi okupljeni prisjetili su se ratnih dana i svih onih koji su svojim djelima doprinijeli hrvatskoj slobodi i samostalnosti.

Podsjetivši sve na potrebu jedinstva, zajedništva i sloge, dekan brodskog dekanata  preč. Ivan Lenić, služio je svetu misu za sve pokojne i poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i žrtve rata u Kapeli svete Ane u Tvrđavi Brod.

Na svečanoj sjednici udruge HVIDR-a Brodsko-posavske županije i Slavonskoga Broda, koja je održana u poslijepodnevnim satima, dodijeljene su zahvalnice zaslužnim članovima, sponzorima i prijateljima udruge.

Pozdravljajući okupljene i čestitajući braniteljima njihov dan, zamjenik župana Damir Mirković  zahvalio je svim braniteljima na njihovu doprinosu u oslobađanju zemlje i izgradnji njezina suvereniteta, te istaknuo ponos na sve naše branitelje, naglasivši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i partnerskim  odnosom  sa svim braniteljskim i  udrugama stradalnika Domovinskog rata

Related Post

Cerničke trgovine na meti lopova

Autor - 20/03/2017 0
CERNIK  – Dana 18. ožujka, oko 4,55 minuta, postupajući po dojavi građana policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška zatekli dvije…