DAN POLJA PIVARSKOG JEČMA: 20 godina Slavonija slad i PPK kompleks pišu uspješnu priču

4818 0

NOVA GRADIŠKA – U organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog kompleksa i Tvornica slada Slavonija slada „Slavonija slad“ su se 25. svibnja 2016. po šesnaesti put u Novoj Gradiški okupili dionici uspješne priče koja se godinama gradi od proizvodnje ječma i pivskog slada do kvalitetnih piva.

Bilo je to na Danu pivarskog ječma još jedno tradicionalno druženje tristotinjak proizvođača-kooperanata pivskog ječma iz cijele Hrvatske i struke. Razgovaralo se o problemima koji prate ovu proizvodnju, kako ju unaprijediti, te najnovijim trendovima koje treba primijeniti kako bi se dobio kvalitetan ječam, a potom slad, koji je uvjet za kvalitetno pivo. Proizvođači su posjetili pokusno polje na kome je 127 ozimih i jarih ječmova. Unatoč kišama ove se godine očekuje dobra proizvodnja, pa se, kako je kazao Danko Vincetić, očekuje i nastavak nadprosječne kvalitete, kakva je bila posljednje dvije godine. Tradicionalno su nagrađeni najuspješniji proizvođači Pozdravili su ih Danko Vincetić, direktor PP Kompleksa, Frederic Moulin, njegov glavni menadžer i Vlado Bićanić, direktor Slavonija Slada. Nazočan je bio i novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić.

-Želim vas sve pozdraviti sa jednim posebnim osjećajem jer ove godine Slavonija Slad slavi 20 godina postojanja. Osnovani smo 1997. godine. Kroz tih 20 godina svi smo mi zajedno, posebno moram zahvaliti djelatnicima Slavonija Slada i PP Kompleksa koji su radili na ovom velikom projektu, prešli jedan krasan put. Počeli smo sa 5 do 6 tona domaćega ječma, sa petnaestak tisuća tona domaćega slada što je bilo nedovoljno za zahuktalu industriju piva u Hrvatskoj u to vrijeme. Gdje smo sada? Danas smo na 55 tisuća tona ječma u Hrvatskoj što predstavlja skoro 80 posto naših ukupnih potreba. Proizvodimo 60 tisuća tona slada svake godine. Podmirujemo preko tri četvrtine domaćeg tržišta i oko polovice proizvodnje izvozimo po cijelom svijetu, prvo u zemlje u našem okruženju, a isto tako i u zemlje južne i srednje Amerike i Afrike, do Bliskog istoka do Vijetnama. To je put kojega smo zajedno prešli – kazao je Vlado Bićanić, direktor Slavonija Slada.

Dobitnici Zlatnog klasa kao najuspješniji proizvođači ječma u 2016. godini su Zvonko Sušac za kategoriji ozimi pivarski ječam iz Baranje, Dražen Tonkovac za kategoriju ozimi pivarski ječam u Slavoniji i Mario Živković za kategoriju jari pivarski ječam u Srijemu.

Uz poznata hrvatska piva TS „Satir“ iz Davora doprineo je ugodnom raspoloženju i druženju.

Related Post