DAN POLJA PIVSKOG JEČMA

1071 0

Od 72000 tona pivskog ječma koje Slavonija slad preradi sa domaćih njiva je 40 do 60 posto

NOVA GRADIŠKA, 29. svibanj 2013. – Dan polja pivskog ječma tradicionalno su

jučer u Novoj Gradiški organizirali jedina tvornica pivskog slada u Hrvatskoj Slavonija slad i sestrinska tvrtka PP kompleks koja na području cijele Hrvatske organizira i promiče proizvodnju pivskog ječma. Okupili su se kooperanti – proizvođača pivskoj ječma i ostali poslovni partneri: kupci slada iz hrvatskih pivovara te znanosti koja prati proizvodnju pivskog ječma, njegovo oplemenjivanje i u proizvodnju uvodi nove sorte.

 

-Tradicionalno je to okupljanje proizvođača i struke, a ujedno i promocija pivarskih ječmova koje proizvodimo za potrebe Slavonija slada. Prostora za veću proizvodnu još uvijek ima i tvornica je spremna otkupiti sve proizvedene količine. Nažalost, još uvijek u Hrvatskoj nemamo dovoljno pivskog ječma da podmirimo njene potrebe pa se dio mora uvoziti. Cilj nam je zato povećati proizvodnju pivarskih ječmova.

Ove godine ugovoreno je 5.700 hektara ozimog ječma i 2000 hektara jarog ječma iako je plan bio proljetos zasijati 3000 hektara što nismo uspjeli jer smo imali problema sa sjetvom zbog kiše i nepovoljnih vremenskih uvjeta. Ugovaramo sjetvu od Vukovara do Pule – kaže Danko Vincetić, direktor PP Kompleksa i dodaje da je stanje ječma na istoku Hrvatske bolje od ostalog dijela Slavonije u kome je bilo previše oborina početkom godine, a time i bolesti.

Unatoč tome očekuje se dobra žetva koja će u odnosu na prošle godine malo kasniti. -Slavonija slad godišnje preradi 72000 tona pivskog ječma. Namjera je da taj ječam bude iz domaće proizvodnje- kaže mira Špehar, zamjenica direktora Slavonija slada. Dodaje da, nažalost to nije tako jer sada se samo 40 do 60 posto pivskog ječma proizvodi na našim poljima, a ostatak uvozi, zbog troškova prijevoza najprije iz nama najbližih zemalja, na primjer iz Mađarske, a ako je godina loša tada i iz srednje Europe.

Slavonija slad proizvedeni slad plasira u pivovare u Hrvatskoj i izvozi u Srbiju, BiH i Makedoniju, a nešto u Sloveniju, Tursku i Albaniju.

– Ne možemo reći da imamo proizvodnju za naše jednogodišnje potrebe ali možemo reći da nastojimo svake godine napravit jedan ili više koraka naprijed da dođemo do tog cilja. Moram reći da imamo sve više razumijevanja industrije piva koja je također jedan od čimbenika koji utječe na proizvodnju mimo naše volje. Sve čimbenike nastojimo kad su negativni ublažiti, a kada su pozitivni povećati. Vi proizvođači znate da ni jedna proizvodna godina nije jednaka i uvijek kažemo da je svaka godina posebna godina. Zaista je to tako. Zato se iskustvom i novim dostignućima znanosti borimo sa izazovima s kojima se svake godine susrećemo – kazao je Vlado Bićanić, direktor Slavonija slada okupljenim kooperantima. PP Kompleks je prepoznatljiv po kreditiranju proizvodnje putem sjemena i mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava te urednom i redovitom plaćanju.

-Okupili su se kooperanti, struka i industrija piva i lijepo ih je vidjeti zajedno jer je to dobra šansa da razmjene znanja i iskustva. PP Kompleks i Slavonija slad su uspješne tvrtke u Brodsko-posavskoj županiji i drago mi je da je to tako. Na nama je da im damo podršku i stvaramo poduzetničku klimu i uvjete. Čestitam i njihovim kooperantima jer očekujemo da će to biti perspektiva ovoga kraja. Odnosi s kooperantima bi trebali biti recept i za druge vrste proizvodnji. Moram zato čestitati ovim tvrtkama koje danas u uvjetima financijske nelikvidnosti opstaju i prema kooperantima na vrijeme izmiruju obveze i osiguravaju repromaterijal jer je to garancija uspješnoj i stabilnoj proizvodnji ali i siguran dohodak obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima – kazao je Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana.

Related Post

SLAVLJE U HRVATSKIM ŠUMAMA

Autor - 18/09/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 18. rujna 2015. – Danas je na prigodnoj svečanosti obilježen završetak radova na razminiranju šume Prašnik. Ravnatelj Hrvatskog…

KIŠA ZAUSTAVILA RATARE

Autor - 06/04/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 6. travanj 2013. – Iako nije bilo obilnog snijega i kiša njive u novogradiškom kraju natopljene su vodom…