DAN ŠARENIH ČARAPA U UDRUZI „SUNCOKRET“: Potpora osobama s Downovim sindromom

332 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 22. ožujka 2021. – Članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama „SUNCOKRET“ danas su se okupili su svojim prostorijama i Danom šarenih čarapa obilježili Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.

Kako je kazala predsjednica udruge Kata Vukšić i oni su željeli dati svoj doprinos i lokalnu zajednicu upoznati s ovim poremećajem i potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Down sindromom kako bi se poboljšala kvalitetu njihova života.
-Svi smo različiti i kao takvi se moramo međusobno prihvaćati i živjeti u toleranciji – kaže Kata Vukšić.

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se svake godine na prvi dan proljeća, 21. ožujka. Datum je odabran kako bi označio jedinstvenost Down sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Down sindrom smatra se, naime, jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Ovaj poremećaj nije moguće izmijeniti, niti liječiti.

Usvajanjem odluke 10. studenog 2011. godine, Ujedinjeni narodi su prihvatili predloženu rezoluciju i time iskazali podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu, posebice u zemljama u razvoju.

Članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama „SUNCOKRET“ danas su se družili i održali kreativnu radionicu uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Related Post