DAN ŽENA: Iako su se prava žena poboljšala još uvijek su diskriminirane

1307 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 7. ožujka 2020. – Tradicionalno na konferenciji upriličenoj u povodu 8. ožujka Dana žena okupile su se na konferenciji za novinare dr. Ljepša Rakas Vujčić, Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i predsjednica Grada Nova Gradiška i Gradskog vijeća Nova Gradiška, Marija Bradašić Mikolčević, predsjednica Foruma žena GO SDP-a Nova Gradiška i Ivana Trupina, zamjenica novogradiškog gradonačelnika. Govorile su o ženskim pravima i solidarnosti među ženama, primjerima nasilja nad ženama, zapostavljanja žena i neadekvatnog priznavanja njihovog rada i doprinosa u razvoju društva, te potrebi da se žene još uvijek moraju boriti za svoja prava.

-Već 111 godina slavi se Međunarodni dan žena. Prihvatile su ga brojne kulture ali, nažalost, još uvijek imamo u svijetu brojne zemlje gdje on nije prihvaćen. Trudimo se obilježiti doprinos žena u razvoju ekonomije i gospodarstva, te razvoju društva općenito i na taj način zahvaliti ženama na onome što su u prošlosti, a što i dana s rade za društvo u cjelini.
Kada govorimo o ženama u Hrvatskoj, stanje početkom 2020. godine je izuzetno loše. U prva tri mjeseca imali smo četiri slučaja femicida, nemamo mišljenje Vlade o reproduktivnim pravima žena, odbijena je i odluka Ustavnog suda, a svakodnevno se susrećemo s diskriminacijom žena na tržištu rada. Nažalost, stanje još uvijek nije onakvo kakvo bismo htjeli bez obzira koliko se za to borimo. Što više se borimo za ženska prava sve ih manje imamo. Moramo stoga biti još glasnije.
Po meni situacija u Novoj Gradiški je izuzetno dobra kada se osvrnemo na zapošljavanja i kada vidimo da u gradskim ustanovama imamo tri ravnateljice, da u gradskoj upravi imamo 27 zaposlenica i 13 zaposlenika, a u Gradskom vijeću je 6 žena koje aktivno sudjeluju u svim društvenim sferama i bore se za prava svih naših građana.
U gradu imamo jednu novinu, a to je projekt u koji smo ušli sa Informativno-pravnim centrom iz Slavonskog Broda . Radi se o Sigurnoj zoni, odnosno jednoj prostoriji u Ulici slavonskih graničara gdje su žene dobrodošle po pravni savjet, ali i sve žrtve obiteljskog nasilja tamo mogu potražiti psihosocijalnu pomoć i pravnu pomoć.
Provodimo i projekt Zaželi u kome zapošljavamo 50 dugotrajno nezaposlenim ženama kojima to puno znači kao i socijalno uključivanje u društvo i doprinos zajednici u kojoj žive – kazala je Ivana Trupina.

Dr. Ljepša Rajas Vujčić je kazala da su se okupile da progovore o pravima žena i onim pravima koja se, nažalost, kako je naglasila, još uvijek krše. Podsjetila je da se o problemima žena i ženskom pitanju s počelo javno počelo govoriti početkom 19. stoljeća, na prvu deklaracija o pravima žena koju donijela Socijalistička partija Amerike, da bi se potom taj pokret preselilo i u Europu, a Klara Cetkin 1910. godine prvi put na ovim područjima govorila o pravima žena i pravima koja se ne poštuju.
-Početkom 19. stoljeća se krenulo s obilježavanjem Međunarodnog dana žena kako bi se ukazalo na neravnopravan položaj žene u društvu, na teške uvjete rada koji su tada bili u tekstilnoj industriji gdje su žene puno sati radile u lošim radnim uvjetima i bile slabo plaćene. Kroz dva stoljeća prava žena su se poboljšala, međutim, još uvijek je to daleko od idealnog. I danas u društvu imamo više nezaposlenih žena nego muškaraca, žene su slabije plaćene za ista radna mjesta, zarađuju oko 20 posto manje od muškaraca i imaju 17 posto manju mirovinu.
Kako se u hijerarhiji, bilo u politici, gospodarstvu bilo gdje drugdje na rukovodećim mjestima penjemo po toj ljestvici uvijek je više muškaraca na rukovodećim i bolje plaćenim radnim mjestima. Mislim da se to sve mijenja na bolje, ali još uvijek sporo. Mi žene češće upisujemo fakultete, češće ih završavamo, magistriramo i doktoriramo, ali su neka mjesta kod nas više rezervirana za muškarce. Vidimo u našoj politici vidimo da je u Saboru više muškaraca nego žena. Što se tiče našeg Gradskog vijeća tu stvari idu nešto nabolje pa imamo 30 posto žena, a i predsjednica Gradskog vijeća je žena.
Svi nastojimo naglasiti nasilje nad ženama. Nažalost, još uvijek je prisutno da je,bez obzira koliko god konvencija, deklaracija i zakona donijeli, prevencija je još uvijek slaba, a i poslije su sankcije slabe pa se nasilje i dalje ponavlja. 2019. godine u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena, a na početku 2020. godine 6 među kojima su dvije djevojčice. Za naglasiti je da ih nisu ubili ni korona viru, ni migranti, nego njihovi najbliži ili njihovi susjedi. Tu prevencija i sankcije još uvijek zakazuju i tu se mora više raditi, najprije na prevenciji, a poslije i na sankcioniranju počinitelja.
Usvoje ime, u ime žena iz Gradskog vijeća i Povjerenstva za ravnopravnost spolova i ovdje nazočnih kolegica svim djevojčicama, djevojkama, majkama, ženama ,bakama, prijateljicama, gospođama, i damama, čestitam Međunarodni dan žena, želim svako dobro, puno zdravlja, sreće u privatnom životu, zadovoljstva više optimizma i da sve bude bolje – kazala je dr. Ljepša Rakas Vujčić.

-Primijetila sam da se o ženama priča samo u dva slučaja. To je u slučajevima vezanim uz nasilje koje žene trpe, a drugi slučaj je dan kada slavimo Dan žena. Kao što smo već čuli žene se moraju boriti za svoje pozicije i položaje tijekom cijelog života. Sve to padne u zaborav jer na površinu u medijima isplivaju neki negativni slučajevi. Slušamo samo femicidu i nasilju nad ženama. Kao grad se trudimo pomoći ženama, osnovana je i sigurna zona i na taj način želimo doprinijeti boljoj sigurnosti i položaju žena, te da se osjećaju bolje . Jednostavno, na razini cijele države stanje je dosta liše. Vidite o čemu se piše i o čemu se izvještava. Nisam nigdje vidjela da se piše o nekim uspjesima žena. To padne u zaborav, iako imamo krasnih uspjeha žena na razini države, pa i u našem gradu. Super je što imamo toliko žena na funkcijama, ali nikako mi žene da uhvatimo korak s muškarcima. Još smo na lošije plaćenim poslovima. Ako krenemo od početaka i žena iz tekstilne industrije koje su se prve pobunile, došli smo do toga da je i danas tekstilna industrija katastrofa za žene. Iako unazad stotinjak godina ima pomaka očito to još nije dovoljno i još se puno toga mora učiniti da se osjeti da žene vrijede i da zaslužuju bolji status u društvu – kazala je
Marija Bradašić Mikolčević.

Related Post